изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:45 EEST
ОРНИТОЛОЗИ ПОСТАВИХА РАДИО ПРЕДАВАТЕЛИ НА ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ ПТИЦИ    
НовиниНа три червеногуши гъски и на пет белочели са поставени радио предаватели, за да се следи придвижването им в района на зимовището и влиянието на тези придвижвания от лова и други фактори на безпокойство.


 Екип на БДЗП, WWT и RSPB е успял да улови 12 червеногуши и 28 големи белочели гъски край Шабленското езеро. Всички уловени птици са опръстенени, а предаватели се поставят на едри възрастни индивиди, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Опитите продължават и през следващите дни.
Целта на телеметричното изследване е да се проследи движението и поведението на тези застрашени от изчезване птици и да се търсят нови ключови места за вида, ако има такива. Въпреки многобройните проучвания и проекти, остават много бели петна в познанието за вида. Драматичното намаление в числеността на червеногушата гъска към края на 90-те и началото на 2000 година наложи необходимостта да разберем повече за поведението му – предпочитани места за хранене и почивка, миграционни маршрути и локални придвижвания по време на зимуване. Събраните данни ще ни помогнат да набележим адекватни мерки за опазването на вида, както и за адаптирането на агро-екологични схеми за подходящо управление на земеделските земи. Поставените предаватели отчитат местоположението на птиците с голяма точност, като изпращат GPS сигнали на всеки четири часа. По този начин вече разполагаме с доста полезна информация.
Припомняме, че миналата година, когато по същия метод успяхме да уловим доста повече птици, на две от червеногушите гъски бяха поставени сателитни предаватели, които отчитат движенията на птиците по целия им миграционен път до сибирската тундра и обратно. Единият предавател спря да излъчва сигнал в края на есента, но другият все още предава от Крим – вероятно много от птиците все още се задържат от топлото време на север от традиционните им зимовища в Крайбрежна Добруджа.
 


Сходни връзки

ОРНИТОЛОЗИ ПОСТАВИХА РАДИО ПРЕДАВАТЕЛИ НА ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ ПТИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди