изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:29 EEST
Доц. Анна Кръстева: АБВ няма никакъв шанс, БСП ще устои като политически субект    
КулинарниДоц. Анна Кръстева – политолог в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“


Водещ: Доц. Кръстева, това ли е началото на разцеплението на лявото политическо пространство или още е рано за подобни прогнози?
Анна Кръстева: Цунами, голямо цунами, така бих определила това, което се случва. Но в никакъв случай не бих ограничила ефектите от това, което става, от това, което наблюдаваме – единствено до лявото. По-тревожното за мен е ефектът върху демократичния климат у нас, бих казала ново дъно, ново падение на политическия елит. Не очакваме политиците да се занимават с политики, нови политики, те се занимават със стари вражди. Чакаме идеи във връзка с предстоящите избори, наблюдаваме сблъсък на частни и корпоративни интереси. Това, което се случва, има ефект и върху дясното.
Водещ: По какъв начин има ефект?
Анна Кръстева: Върху левицата отрицателно, върху дясното има ефект и той би бил положителен. Виждам го в три насоки – политическо време, стратегически коалиции и алианси и имидж. Действително, това което става е една глътка политическо време, далече от прожекторите. Сега всички са насочени естествено към лявото. Това политическо време е изключително важно за стягане на редиците. То е още по-важно за втората насока – стратегическите коалиции и алианси. Двете логики, пред които е изправено дясното са много силни. Едната е на политическата идентичност. Реформаторският блок дълго време изграждаше своята политическа идентичност анти-ГЕРБ. Втората логика е логиката на европейските политически фамилии, където ГЕРБ и Реформаторския блок са части от една политическа фамилия. И там сходствата и сътрудничеството би трябвало да надделяват над конфронтацията. Значи, как да се съвместят тези противоположни логики е един много важен стратегически избор, който стои пред десницата, и който тя сега, пак казвам, в едно малко по-успокоено за нея политическо време трябва да намери. И третият е имиджовият ефект. Досега свързвахме разводите, политическите разводи с дясното – Радан Кънев, Надежда Нейнски. Мартин Димитров и той с Надежда Нейнски и нейните приближени. И сега виждаме значително по-тежка форма на развод в лявото. Така че ефект има върху дясното, стига дясното да успее да извлече тези дивиденти, които му дават този шанс. Много любопитно в цялата ситуация е асиметричното отношение към дясното. Значи, Първанов казва моят основен опонент е ГЕРБ, а всички други са конкуренти. Това е едно заслужаващо отделен анализ, голям анализ, изказване как може ляв лидер да каже, че една класическа дясна партия му е много по-голям конкурент от една екстремистка партия, крайнодясна, каквато е „Атака”. Значи как можеш да сложиш „Атака” в така по-приближените ти политически сили. Защо това разделение? Защо ГЕРБ и Реформаторския блок, които политически, на политическата сцена и като европейски фамилии са на едно и също разстояние и от европейските социалисти, и от родните социалисти, защо се правят тези разлики?
Водещ: Изборите ли са сплотяващият момент за АБВ и от резултата от 25 май ли смятате, че ще зависи бъдещето на тази инициатива?
Анна Кръстева: Смятам, че АБВ няма никакъв шанс. БСП е доказала, че може да устоява на различни политически цунами. Смятам, че АБВ не е политически проект, а е корпоративен проект, че има сблъсък на две олигархии. Не случайно единственото обвинение, което Първанов отправя към Станишев е тежката зависимост. Той не казва, не го критикува за политики, а го критикува за свързаност с едни кръгове. Ясно се разбира, че неговите кръгове, това никак не му харесва, така че отново наблюдаваме сблъсък олигархичен. Ако досега беше между два външни кръга, примерно Корпоративна банка и „Капитал”, сега вече виждаме в рамките на самото БСП до такава степен олигархията да взима връх, че вече да не може да се справи с една партия, а да има нужда от две. Това е падението на българската демокрация. БСП ще устои като политически субект.
Димитър ДРАГАНОВ
 


Сходни връзки

Доц. Анна Кръстева: АБВ няма никакъв шанс, БСП ще устои като политически субект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди