изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:52 EEST
4500 БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В КАЗАХСТАН    
НовиниКултурата и агробизнесът имат шанс за българо-казахстанско партньорство, стана ясно при първото посещение в Добрич на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин
На първо посещение вчера в Добрич бе посланикът на Казахстан у нас Темиртай Избастин, който бе в града по покана на кмета Детелина Николова.


От 2003 година на поп-рок фестивала „Сарандев” и на МММФ „Надежди таланти майстори” винаги има участници от Казахстан, както и членове на журито, посочи кметът.
Дипломатът обясни, че целта на посещението му в Добрич е да се обсъди създаването на икономически, културни и други връзки. „Мисля, че има много добри възможности за това. По време на срещата с кмета ги обсъдихме. Към днешния момент отношенията между България и Казахстан са в отлично състояние, няма никакви проблеми нито в икономическо, нито в културно отношение. Преди повече от 20 години са установени дипломатически отношения между двете страни. Има много добри отношения между нашите две държави, които, може би, се базират и на чисто човешките отношения между двата народа”, каза Темиртай Избастин. Той допълни, че броят на гражданите на България, които искат да посетят Казахстан, с всяка година се увеличава, както и в другата посока – от Казахстан към България. Посещенията са както туристически, така и делови пътувания. Ежегодно на Черноморското крайбрежие в България се организират множество фестивали, в които участват деца от Казахстан и с всяка година те стават все повече и повече, подчерта дипломатът.
Другата му задача е да се установят по-тесни икономически отношения между регионите. Според него, има възможности казахстански предприемачи в областта на селското стопанство да дойдат тук и да установят контакти с партньори в България. Има 35 съвместни предприятия между български и казахстански компании, предимно в средния бизнес, в областта на леката промишленост. Основен в стокообмена между двете държави е вносът на „Ром петрол” в България. Стокообменът за първите девет месеца на миналата година е 230 милиона долара. Изнася се предимно българска козметика, хранителни продукти и продукти на леката промишленост.
Има желание да се увеличи експортът от България към Казахстан, но проблемът е в големите разстояния.
По отношение на селското стопанство интерес тук представлява животновъдството. Казахстан е зърнопроизводителен район и климатичните му условия дават възможност да се отглежда твърда пшеница, която се изнася в Европейския съюз, основно за Италия за макаронени изделия. „Точно за това е моята визита – за проучване на нови възможности, за нови предложения за сътрудничество”, каза дипломатът.  В отговор на журналистически въпрос той отговори, че има интерес за закупуване на жилища и имоти по Черноморието у нас от граждани на Казахстан и той всяка година се увеличава. Разстоянието обаче е голямо и не е много удачно, тъй като трябва да се пътува два часа със самолет.
На територията на Казахстан живеят 130 националности, включително и българи. Според последното проучване, 4500 са се самоопределили като българи, предимно бесарабски българи. Те са били заселени там след 1910 година. През 2010 година са се честване 100 години от пристигането на българите в Казахстан, и по този повод е издаден паметен знак от националната банка. Има две области, където в училище децата изучават български език. Всяка година българското министерство на образованието изпраща педагози, които идват по договор в училищата, за да преподават български език. В Казахстан има село Българка, както и български културен център, каза още посланикът.
По-късно той присъства на откриването на изложба с фотоси от Казахстан.


 


Сходни връзки

4500 БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В КАЗАХСТАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди