изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:01 EET
ПОЙНИТЕ ПТИЦИ У НАС ЗАСТРАШИТЕЛНО НАМАЛЯВАТ    
НовиниTова показа мониторинг на Българското дружество за защита на птиците
Пойните птици у нас застрашително намаляват. Това показа мониторинг на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Непрекъснато намаляват птиците в големите градове.


В най-новото изследване на БДЗП са проучени 59 вида в България. „Числеността на врабчетата е около 46% намаляла, на синигерите не чак толкова драстично, но процентът се движи определено над 40 за обикновените видове птици. За съжаление това е една световна тенденция, не само европейска, не само българска”, обясняват от БДЗП.
Целта на кампанията „Зрънце любов" е грижа за птиците през зимата. Арт инсталация показва как могат да се изработят хранилки от подръчни материали. Към семената обаче има специални изисквания.
„Когато даваме храна на птичките, каквито и да е семенца, не трябва да бъдат солени, не трябва да бъдат печени. Много е любопитен фактът, че някои от малките птички - като синигерът например има прозвище „месарчето”, защото много обича да яде сланина. Но сланината, която ще поставите около хранилката или в хранилката, не бива в никой случай да е солена”, коментират от дружеството.
През миналата година участниците в „Зрънце любов" са направили над 400 хранилки за птици в цялата страна. Очаква се през тази зима в кампанията да се включат още по-голям брой доброволци.
 


Сходни връзки

ПОЙНИТЕ ПТИЦИ У НАС ЗАСТРАШИТЕЛНО НАМАЛЯВАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди