изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:14 EET
Росен Плевнелиев: Имаме силен пробив във възможностите за нови китайски инвестиции    
Китай Като силен пробив във възможностите за нови китайски инвестиции у нас и за сътрудничество между България и Китай определи президентът Росен Плевнелиев резултатите от държавното си посещение в Китайската народна република, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Инвестирайте в България, страната ни е едно добро място, а Китай е наш истински приятел", обобщи държавният глава основните послания след провелия се в Шанхай втори китайско-български бизнес форум.

„Убеден съм, че много скоро ще видим конкретните измерения на разширяването на китайските инвестиции и бизнес в България", каза Росен Плевнелиев пред журналисти в Шанхай.

Общо седем договорености за не по-малко от 60 млн. евро между бизнес организации и отделни компании от двете страни в областта на селското стопанство, на търговията с розово масло и продукти, на информационните технологии, на недвижимите имоти, бяха подписани на срещите на бизнеса от двете страни в Пекин и в Шанхай, които се проведоха в рамките на визитата на президента в Китай.

Президентът подчерта, че е необходимо българската страна да подготви и да представи качествени проекти и това зависи както от бизнеса, така и от политиците.

„Важни инфраструктурни обекти, каквито са тунелът под Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала „Черно море", в които китайските компании са готови да инвестират, трябва да бъдат добре подготвени от българската администрация", коментира Росен Плевнелиев.

За целта не са необходими държавни гаранции, допълни президентът, който е обсъдил с китайските държавници „интегриран и по-креативен" модел, за да работят китайските партньори успешно и в рамките на европейските правила. Това, по думите на държавния глава, трябва да бъде модел, приложим и в други държави в Европейския съюз и има механизми, които България и Китай могат да разработят заедно.

През април предстои сесия на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество, на която ще бъдат набелязани конкретните проекти, информира още президентът.

Пред представителите на китайския и на българския бизнес в Шанхай Росен Плевнелиев заяви, че вече са налице резултатите от високото доверие и приятелство на всички равнища между България и Китай - двустранният стокообмен бележи ръст от 400% за последните 10 години, а повече от 20 български града и региони вече са установили тесни връзки с партньори от Китай.

„Отношенията ни са отлични на всички равнища - от кметовете до президентите на двете страни", обобщи държавният глава.

Пред китайските и на българските предприемачи на форума Росен Плевнелиев постави акцент върху визията за България като врата за стоки, услуги и инвестиции от Китай за Европа. Президентът припомни, че през България преминават най-много трансевропейски транспортни коридори, страната ни има най-ниската данъчна тежест в ЕС, стабилна икономика и добре образовани кадри.

„Можем да ви дадем земя, индустриални, зони, производствена база за експорт и реекспорт на европейските пазари", обърна се Росен Плевнелиев към китайския бизнес и подчерта ползите от споделения дългосрочен подход в партньорството с китайската страна.

Секторът на земеделието и производството на храни е бил определен като стратегически по време на разговорите на българския държавен глава с китайските ръководители.

„Имаме отлични природни дадености, но взехме поредица от недалновидни решения в земеделието - преди 20 години произвеждахме 20 пъти повече месо и 50 пъти повече консерви за износ. Ако сте произвеждали толкова преди, значи можете да го направите отново", коментира перспективите пред сектора президентът.

Той открои също конкурентните преимущества на България като регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии, както и потенциала в областите на машиностроенето, текстилната индустрия, логистиката.

Държавният глава открои и процеса на икономическо възстановяване у нас и в Европейския съюз като допълнителен мотивиращ фактор за повече китайски инвестиции.

„Идвайки в България, китайският бизнес ще стъпи на пазар, който е в растеж. Ние имаме добра база, позволяваща да продължите напред", обобщи посланията си към китайския бизнес президентът Росен Плевнелиев.

Със среща на президента Росен Плевнелиев с кмета и градското правителство на Шанхай приключва държавното му посещение в Китайската народна република.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Росен Плевнелиев: Имаме силен пробив във възможностите за нови китайски инвестиции | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди