изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:14 EEST
US шпиони хакнали 100 000 компютъра с радиовълни    
По света

Националната агенция за сигурност на САЩ (НСА) е разработила секретна технология за шпиониране на компютри чрез радиовълни, крадейки информация от тях дори когато не са свързани с интернет. За това съобщи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на анонимни източници. Според тях по този начин НСА се "закачила" за поне 100 000 компютъра по целия свят. Секретната операция се казва "Квантум" и действа от 2008 г.



Сред мишените са китайската армия, която подлага на свирепи кибербаражи американските и въобще западните правителствени компютърни мрежи, руските военни, мексиканската полиция и наркокартели, търговски институции на ЕС и страни партньорки във войната срещу тероризма като Саудитска Арабия, Индия и Пакистан.

Шпионажът с радиовълни включва тайна инсталация на софтуер на компютъра мишена чрез приемо-предавателни устройства. Те или са вградени в карти с памет, или в чипове на платките, заложени в компютрите още при произвеждането им или по-късно от физически шпиони.

Информацията се събира от тайни станции - "Нощни шкафчета", на НСА или на киберкомандването на Пентагона. Те могат да се поберат в туристически куфари и се разполагат на максимум 8 мили (13 км) от мишената. "Нощните шкафчета" крадат данни и ги препращат към централата на агенцията в САЩ или се използват за заразяване на вражеските системи с вируси.

"Новото не е технологията, а мащабът и сложността на операцията. Тя пробива компютри, до които никой не е могъл да си осигури достъп преди това", обясни Джеймс Люис, експерт от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

През последните 2 месеца части от операция "Квантум" бяха разсекретени благодарение на пуснатите от Едуард Сноудън в пресата секретни документи. Холандски вестник публикува карта с райони, в които НСА завъртяла шпионски софтуер с помощта на властите в Хага. А германското сп. "Шпигел" обнародва каталог с хардуер на НСА, който може тайно да предава и да приема цифрови сигнали от компютрите.

През лятото на 2012 г. обаче по молба на US разузнаването "Ню Йорк таймс" не информира обществото за същите практики, използвани за кибератаки срещу Иран. Тогава изданието гръмна новината, че вирусът "Стъкснет", който саботира ядрената програма на аятоласите, всъщност е част от американско-израелска шпионска операция с кодово име "Олимпийски игри", започнала по времето на президента Джордж Буш-младши и продължила при Барак Обама.

"Стъкснет" проби несвързаната с интернет компютърна мрежа на завода в Натанц, прати на НСА подробности по обогатяването на иранския уран, а след това чрез него бяха извадени от строя около 1000 центрофуги. Това върна доста назад във времето напредъка на Иран в производството на ядрено оръжие.

Оттогава използваните технологии са усъвършенствани многократно, твърди "Ню Йорк таймс".

НСА нарича тези си тайни действия "акт на активна отбрана" от чуждестранни кибератаки. Но когато китайски хакери успеят да вградят шпионски софтуер в системи на американски компании или правителствени агенции, САЩ протестират дори на ниво президент.

Няма доказателства, че "Квантум" се използва и срещу самите американци. "Действията ни са съсредоточени само върху чужди разузнавателни мишени", заяви говорителката на НСА Ваний Вайнс. И допълни, че за разлика от Китай, САЩ не шпионират и не крадат технологично ноу-хау в полза на американски компании.

Разкритията идват броени дни преди Обама да обяви предложения за реформи в НСА. Очаква се сред тях да е ограничаване на мащабите на събираните метаданни, назначаване на независим представител, който да брани интересите на обществото на секретни разузнавателни срещи, и затягане на контрола върху подслушването на чуждестранни лидери.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

US шпиони хакнали 100 000 компютъра с радиовълни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди