изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:19 EEST
СЪДЪТ ОБЯВИ ЗА НИЩОЖНО РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА СТРОЕЖ НА БРАТЯ ПАВЛОВИ НА ЯЙЛАТА    
НовиниС решение на Административния съд в Добрич се отхвърля оспорването от братя Павлови на заповедта на Началника на РДНСК – Североизточен район, с която е обявено за нищожно издаденото им на 11.11.2011 г. разрешение за строеж от главния архитект на община Каварна за: “Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес” с разгърната застроена площ от 255 кв.м. в имот на територията на село Камен бряг, община Каварна. 


 Делото е образувано по оспорването отстрана на И.Х.П. и И.Х.П.. В жалбата си те посочват, че въпросната заповед на началника на РДНСК е неправилна и незаконосъобразна. Твърди се още, че не е установено по безспорен начин, че въпросният имот попада в археологически резерват “Яйлата” и в неговата охранителна зона. Затова се иска отмяна на заповедта, както и присъждане на сторените разноски по делото.                                          
От друга страна пък ответникът по делото - началникът на РДНСК, е заявил, че в производството по издаване на въпросното разрешение за строеж са допуснати редица нарушения, които го правят незаконно. От Окръжна прокуратура също са оспорили жалбата. Според главния архитект на община Каварна обаче  жалбата е основателна и заповедта на Началника на РДНСК трябва да бъде отменена.  
Според съда, основният мотив за обявяване на нищожността на разрешение за строеж е, че то е издадено без съгласуване на инвестиционния проект с Министерството на културата и в нарушение на забраната за строителство в АР “Яйлата”, въпреки че строежът попада в границите на резервата, както и без проведена процедура за извършване на оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони от Натура 2000.  Според съдебно–техническа експертиза, имотът попада в границите на архитектурен резерват “Яйлата”. Действително той не фигурира в акта за държавна собственост от 2012г., но това е така, тъй като той е частна собственост по документи. След като имотът попада в обхвата на археологически резерват “Яйлата”, то безспорно режимът му на устройство, инвестиционно проектиране и строителство се подчинява на нормите на Закона за културното наследство.
Освен това имотът попада в защитена зона за опазване на дивите птици “Каликра” с код BG 0002051 и в защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна  “Комплекс Калиакра” с код BG 0000573. При това положение  за имота е приложим и Законът за биологичното разнообразие.
Съдът е преценил, че оспорваното разрешение за строеж е издадено при груби нарушения на материалния закон, които водят до неговата незаконосъобразност до степен на нищожност. Безспорно е установено, че разрешението за строеж е издадено без съгласуване на инвестиционния проект с министерството на културата, при липса на нормативноизискуеми части на инвестиционния проект, без проведена процедура за извършване на оценка за съвместимостта на инвестиционното предложение с предмета и целите на опазване на защитените зони, в които то попада, както и в нарушение на предписанията на общия устройствен план и режима на опазване и управление на АР “Яйлата”, забраняващи всякакво ново строителство в границите на защитената територия. Съдът счита, че няма основания за отмяна на обжалваната заповед и тя трябва да бъде потвърдена, а  жалбата срещу нея - отхвърлена. 
 


Сходни връзки

СЪДЪТ ОБЯВИ ЗА НИЩОЖНО РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА СТРОЕЖ НА БРАТЯ ПАВЛОВИ НА ЯЙЛАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди