изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-09 @ 19:44 EEST
НОВА ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ"АРОМАТНА МАТИОЛА" КРАЙ БАЛЧИК    
Екология В новата защитена местност "Ароматна матиола" край Балчик няма да може да се извършва строителство и да се поставят временни обекти след като бе променения статут на територия от близо 200 декара. Многогодишното тревисто растение ароматна матиола е със статут на критично застрашен вид.

Обитава специфичен хабитат - крайбрежни каменисти склонове между Балчик и местността "Зеленка" при нос Калиакра. Степното растение е сред най-редките видове в българската флора.
Matthiola odoratissima или Ароматна матиола е от семейство Кръстоцветни. Среща се между гр. Балчик и местността Зеленка. Обитава отворени тревни съобщества на крайбрежни склонове с каменисти излази. Заема популация с площ под 10 м2, като отделните субпопулации покриват площ до 0.1 ха. В България се среща се във флористичен район Северно Черноморско крайбрежие (между гр. Балчик и местн. Зеленка при нос Калиакра), до 103 м надм. в. По света е разпространена още в Украйна, Кавказ, Иран. Включена е в Червена книга на България. Видът се намира в зона на активна туристическа и инфраструктурна дейност. Причина за рязкото намаляване на популацията е и масовото залесяване през 80-те години на миналия век с видове, имащи инвазивни свойства (акация, аморфа, миризлива върба).
В защитената местност няма да се допуска паша на домашни животни в периода от 1 март до 31 юли, както и разораване, разкопаване и залесяване, според заповед на министъра на околната среда и водите. В "Ароматна матиола" туристите няма да могат да си устройват биваци и да палят огън. НДТ


 


Сходни връзки

НОВА ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ"АРОМАТНА МАТИОЛА" КРАЙ БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди