Това бе победа номер 23 за Рафа срещу Маестрото, като испанецът постигна петата си поредна победа над своя противник.

През миналата година Матадора пропусна турнира в Мелбърн заради контузия, но на финала ще има перфектна възможност да го спечели, ако се справи с Вавринка. Надал има 12 победи срещу швейцареца и не само, че не е загубил мач от него, но няма и загубен сет.

Испанецът има само един триумф на този турнир и това бе през 2009 година.

При триумф в турнира Рафа ще достигне и изумителен рекорд, като първият тенисист печелил по два пъти всеки един от турнирите на "Големия шлем". Освен това Рафа се класира на своя 19-и финал в подобни турнири, като по този начин се изравни с Лендъл. Лидер в класацията е Федерер с 24.
 



Първият сет започна много равностойно и двамата си взимаха без проблеми подаванията, но в ключовия седми гейм Надал достигна до първите точки за пробив от началото на мача.

Той достигна до две точки за пробив при подаването на своя противник, но Федерер успя да ги спаси и да си вземе подаването.

Световният номер 1 обаче достигна до нова точка за пробив с цената на скрит сетбол след при 4:4 след груба непредизвикана грешка на швейцареца. Фед Експрес от своя страна с перфектни удари по диагоналите я спаси, а след това си взе и подаването, за да поведе с 5:4 в резултата.

Сетът достигна до 6:6 и трябваше да се решава в тайбрек.

Тайбрекът започна с по един минипробив и за двамата още в самото начало.

Швейцарецът допусна много голяма грешка в близост до мрежата и даде аванс от минипробив на Рафа за 3:1 в полза на испанеца.

С много остри бекхенди по късия диагонал Надал принуди швейцареца да сгреши втори път и така испанецът достигна до аванс от 4:1 след два минипробива.

Преднината на испанеца се увеличи с още една точка за 5:1, но Федерер върна единия минипробив и намали изоставането си на три точки.

Фед Експрес си взе двете подавания и намали изоставането си на 4:5, но отново изоставаше с минипробив.

Испанецът стигна до два сетбола при 6:4 и успя да се възползва още от първия и да спечели сета.

Вторият сет започна равностойно, но Надал достигна до цели три точки за пробив при 2:1 гейма в своя полза. Швейцарецът обаче спаси и трите, като в крайна сметка си взе подаването и изравни геймовете на 2:2.

Рафа реализира първия пробив в мача при 3:2 гейма в своя полза и така увеличи аванса си на 4:2, като се доближи до крайния успех. След това той затвърди пробива без проблеми и преднината му стана 5:2, а до края си взе още един гейм и така достигна до комфортна преднина от 2:0 сета.

Третият сет започна както втория - равностойно, но Надал достигна до две точки за пробив при 1:1 гейма и така поведе с 2:1 в резултата.

Испанецът обаче нямаше убедителен сервис гейм и позволи на Фед Експрес да достигне до първите си две точки за пробив. При втория си шанс Маестрото върна пробива след топка в аут на Надал. Така резултатът бе изравнен 2:2.

Швейцарецът започна много слабо сервис гейма си и неговият противник достигна до две точки за пробив, но Маестрото ги спаси, а след това си взе подаването, за да поведе с 3:2.

Вместо да се възползва от прогреса в играта си швейцарецът допусна пробив в ключовия седми гейм. Така испанецът стигна до пробив и аванс от 4:3. След това Матадора си затвърди пробива, макар че Федерер имаше чудесни възможности да достигне до точки за пробив, но напрaви поредните елементарни грешки.

При 5:3 Надал достигна до два мачбола при сервис на Федерер. Първият бе спасен, но при втория Федерер изкара топката в аут.

http://www.gol.bg/