изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:43 EEST
НЯКОИ КРОЯТ ЕГИПЕТСКО-УКРАИНСКИ СЦЕНАРИЙ: Протест и контрапротест срещу Окупация 2.0 на СУ    
Новини


Поддръжници и противници на втората окупация се събраха на протест и контрапротест пред СУ, разделени от плътни полицейски кордони. Униформените застанаха в плътна редица покрай оградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и не позволяват на никого да влезе в двора.

Пред оградата има няколко десетки души, които подкрепят обявената в събота втора окупация на Ректората.

Противниците на окупацията са на отсрещния тротоар, като между двете групи също има плътни полицейски кордони. 

Силите на реда не позволяват и никой да влезе в уличката откъм задните входове на СУ и отцепиха пространството от улица "Шипка" до "Цариградско шосе".

Малко преди 13 часа около 20 души, които се обявяват против блокадата, успяха да влязат в двора на университета, прескачайки оградата, и се заканиха да обявят "свободна зона".

Окупаторите отговориха със снежни топки.
До момента няма сблъсъци, но напрежението между двете групи се покачва и се стигна до разгорещени словесни спорове. Преподавателят от ФЖМК Григор Атанасов носи плакат, на който пише „Не подкрепям правителството. Подкрепям университета. Окупаторите вън!”. 

Подкрепящите окупацията викат "Оставка" и "Червени боклуци". 

В 13,30 часа на място дойдоха лидери на Реформаторския блок. Председателят на ДСБ Радан Кънев отправи призив полицията да не нахлува в сградата, след като ректорът сезира прокуратурата именно с такова искане. 

Междувременно ректорът проф. Иван Илчев издаде заповед за забрана на достъпа до Ректората.

Преподаватели от СУ стоят до оградата. Преподавателка носи извадка от Конституцията, в която се казва, че всеки български гражданин има право на образование, всички висши училища се ползват с академична автономия.

По-късно окупаторите ще се съберат, за да решат какви да бъдат следващите им действия. Поводът е писмо от групата преподаватели, които подкрепиха протеста при първата окупация, но сега ги призовават до я свалят веднага.

Момиче е с посинена ръка, след като се опита да влезе в двора на СУ. То обясни, че е искало да влезе в университета, но окупаторите са затворили вратата и тогава са я наранили.  dir.bg

Заради новата окупация: Волен поиска оставка от Цветлин Йовчев
 


Сходни връзки

НЯКОИ КРОЯТ ЕГИПЕТСКО-УКРАИНСКИ СЦЕНАРИЙ: Протест и контрапротест срещу Окупация 2.0 на СУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди