изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:38 EEST
ПЪРВИЯТ СТУД ПАК ПАРАЛИЗИРА ОБЛАСТТА    
НовиниСелища без ток и вода * Преспи спряха влака Добрич-Кардам * Затвориха пътя Добрич-Варна * Автобусите останаха на автогарата * Затвориха училищата в областта
Зима скова Добруджа - 27.01.2014Зима скова Добруджа - 27.01.2014Зима скова Добруджа - 27.01.2014Зима скова Добруджа - 27.01.2014

Дъждът, който премина в рехав сняг, за по-малко от денонощие парализира областта.
Без ток вчера сутринта осъмнаха 26 населени места, съобщиха от Областния съвет за сигурност. От тях 16 са в община Каварна, 9 - в община Шабла и едно в община Добричка. Без водосналдяване бяха две села - Житен и Малина. 
През деня екипи на електроразпределителното дружество отстраниха част от авариите, като в ранния следобед все още без ток бяха 18 селища в Добричко. От водното дружество предупредиха, че са възможни смущения във водоподаването по високите части на града поради това, че водоемът на 5-и километър се изпразва, тъй като не постъпва вода от магистралния водопровод от Шабла, където има проблеми с електрозахранването. Аварии имаше и на някои от  помпените станции в областта заради обледяване на проводниците.

Спасители закъсаха в преспите докато помагаха на охранители


Миналата нощ е имало два случая на закъсали в преспите автомобили съобщи началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Трима служители от охранителна фирма закъсали около полунощ в района на село Одърци. Били все още на работа. След 3 часа потърсили помощ. Колата, която тръгнала да помага обаче също закъсала в канавка. Около 6 часа сутринта всички са били изведени от преспите. Имало е закъсал шофьор с автомобил на два километра след Генерал Тошево по пътя към границата. На него също е била оказана помощ.
Вчера през деня нямаше данни за бедстващи граждани на територията на Добричка област. Направена бе организация за транспортиране на болните на диализа от общините Тервел, Генерал Тошево и Добричка. 

Пътуваме за Варна през Балчик и Кранево


През вчерашния ден остана затворен пътят Варна - Добрич, като в следобедните часове вече част от него - тази до Стожер бе проходима, но от Стожер до Варна остана затворен, защото не бе почистен на територията на област Варна. Управителят на "Пътно строителство", които извършват поддръжката при зимни условия на пътищата от републиканската пътна мрежа, заяви, че за Варна се пътува по пътя Добрич-Балчик-Албена-Кранево-Златни пясъци-Варна. В късния следобед бе разчистен на варненска територия и пътя до морската столица през Оброчище и Кичево. Машини на фирмата поддържаха всички пътни артерии в областта, като до ранния следобед връзката със Силистра бе през Тервел, а в късния следобед бе разчистен и главния път Добрич - Силистра през Ситово. От Гранична полиция заявиха, че няма проблеми по контролно-пропускателните пунктове на територията на областта и движението е слабо.

Автобусите останаха на автогарата


Първият автобус, който тръгна от Автогарата в Добрич вчера бе в 9 часа за Генерал Тошево. Предвиден бе и за Балчик, но така и не потеглил. По-късно през деня по една кола пътува до Ген. Тошево, Тервел и Дуранкулак.

Преспи спряха влака


Зимата спря и влака. Тренът от София до Кардам пристигна със закъснение на гарата в Добрич и не продължи за Кардам заради натрупани преспи в участъка от Добрич до пограничното село. Началникът на жп гарата заяви, че влакове към Кардам от града и обратно не се движат, като се очаква да пристигне снегорин от Горна Оряховица, който да остане на разположение на Добрич до оправяне на времето. От гарата се надяваха навреме да може да тръгне влакът от Добрич за Кардам в 18.07 часа, ако снегоринът пристигне своевременно и се разчисти трасето. Заради авария на локомотива пък друг влак - от Добрич за Варна бе спрял на гарата в Девня. За пътниците не е имало проблеми, тъй като са били на топло в сградата на гарата до отстраняването на проблема.

Лошото време заклещи кораби в морето


Силният вятър и голямото вълнение на морето е причина няколко кораба да изчакват подобряване на времето на рейд в морето под нос Калиакра, научи НДТ от дежурния в метеостанцията на носа. Той съобщи, че вълнението е до 5 бала, а посоката на вятъра е север - северозапад. Заради ниските температури вчера сутринта на станцията е бил замръзнал ветромера. След като е размразен уредът показал скорост на вятъра 10-12 м в секунда, каза още дежурният. По обяд на носа отчетоха температура от минус 6 градуса.

20 болни на хемодиализа остават в болницата

Ситуацията в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е спокойна, има вода, ток, разчиства се, каза за директорът на лечебното заведение д-р Красимир Николов. Поради тежката пътна обстановка в областта, 20 пациенти на хемодиализа от областта, ще бъдат настанени в болницата, за да не се налага да пътуват през следващите дни. Осигурена е леглова база за тях. По-тежко болните ще бъдат настанени в отделенията по урология и нефрология, за да са под постоянно наблюдение.
За момента няма рязко увеличение на пациентите на ортопедия. Днес са приети двама души с по-тежки фрактури, но не се изключва броят на пациентите със счупвания да се увеличи през следващите дни.
Предвид обявената грипна епидемия, в болницата са спрени плановите операции и свижданията.

Кметовете обявиха ваканция за училищата от областта


Със заповеди на кметовете на общини вчера бяха преустановени учебните занятия в голяма част от училищата от областта поради заболяемостта от грип и тежките зимни условия. По данни на началника на РИО Дариела Вълканкина, в община Добричка учебният процес е преустановен от 27 до 29 януари. В община Тервел не се учи във всички училища в общината, с изключение на Тервел и Зърнево. Заповедта е за три дни. В община Шабла поради тежката метеорологична обстановка и трудностите по превоз на пътуващите ученици към средищните училища със заповед на кмета на общината учебните занятия в училищата са преустановени за 27 и 28 януари. В общините Крушари и Генерал Тошево неучебни са 27 и 28 януари. В община Каварна вчера не учеха в ОУ "Христо Ботев" в с. Септемврийци и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Белгун, а със заповед на кмета до 30 януари са всички училища от общината. Кметът на Балчик също издаде заповед за неучебни дни в общината на 28, 29 и 30 януари. По данни на РИО, вчера в училището в село Оброчище, например, е имало само 12 деца.
След обяд стана факт и решението за община Добрич. До обяд  се събираха данни от директорите на училища. Например, по данни от ОУ "Хан Аспарух", присъстващи в класните стаи вчера са били 91 деца, а отсъстващи - 64. Според докладна записка от  директора на ПГ по аграрно стопанство, поради лошите метеорологични условия присъстват само 62 ученика. След обобщаване на информацията, РИО излезе с предложение до кмета Детелина Николова за дните 28, 29 и 30 януари да се преустанови учебният процес, поради големия процент отсъстващи вчера ученици. Вчера не са били в класните стаи около 50 на сто от учениците, докато в петък процентът отсъстващи е бил около 22, съобщи Дариела Вълканкина.

Училищата в Добрич – затворени, детските заведения – под контрол

Кметът на Добрич Детелина Николова издаде заповед, с която считано от 28 до 30 януари се преустановява учебната дейност във всички училища на територията на общината. В социалните заведения, детските ясли и детските градини да се извършва строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, предвижда още заповедта. Тя е мотивирана с обявената  грипна епидемия на територията на областта, увеличаване броя на заболелите от остри респираторни заболявания във всички училища в града, както и големия брой отсъстващи ученици вчера.
От общината съобщиха, че от началото на интензивния снеговалеж техниката на оператора „АСА България“ работи по осигуряване проходимостта на главната улична мрежа – основно булевардите и свързващите улици, съобщават от община Добрич. По-късно бяха пренасочени снегопочистващите машини по второстепенната улична мрежа, като се включи и допълнителна малогабаритна техника с ширина на греблата до 2 метра за навлизане в обслужващите улици с малка ширина и паркирани автомобили.
Община град Добрич бе извела и наличните собствени ръчни снегорини за почистване на тротоари по основни пешеходни трасета.
Прави се всичко възможно с наличната техника и хора да се поддържа проходимостта на основните направления с масов градски транспорт и да се разшири обхвата на снегопочистването по второстепенната улична мрежа, да се почистват пространствата около спирките на транспорта, увериха от кметството. В тази връзка от общината  призовава водачите на МПС към завишено внимание при движение по уличната мрежа в тези зимни условия, към въздържане от пътуване с автомобили без нужното зимно оборудване, както и паркиране по главната улична мрежа, по която се осъществява  интензивно поддържане.
Отправят апел и към собствениците на жилищни сгради и имоти, търговски и промишлени обекти, да предприемат действия по почистване на прилежащите тротоари и подходи към обектите.
 


Сходни връзки

ПЪРВИЯТ СТУД ПАК ПАРАЛИЗИРА ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди