изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:51 EEST
Съветник на Барозу: България е по-образована от Великобритания    
Европейски съюзБългария е по-образована страна от Великобритания. Този извод направи съветникът на председателя на ЕК Жозе Барозу - проф. Ан Глоувър, на конференция за иновации и образование в София.

Глоувър стигнала до заключението след разговори с тийнейджъри. “Българчетата мечтаят да са адвокати или да имат собствен бизнес, а британчетата - да са известни”, каза проф. Глоувър, която е биохимик.

“Науката разширява границите на нашите знания и благодарение на постиженията се развиват нашите възможности като общество”, подчерта Глоувър. Според нея политиките трябва да се основават на научните постижения. Инженерните науки и технологии дават прогрес, а центърът на икономиката е натрупването и развитието на науките и знанието, подчерта Ан Глоувър. Според нея България трябва да инвестира в наука и иновации, които гарантират икономически растеж и даде пример с Швеция, която благодарение на иновациите се превърнала от изостанала в богата страна.

Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров смята, че българската наука била най-ефективна, ако се вземат предвид малкото финансиране и броят на цитати в научни издания. Ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев риторично попита дали в публиката е финансовият министър Петър Чобанов. “Жалко, че не можа да чуе това, което каза проф. Глоувър”, коментира Илчев.  http://www.trud.bg



 


Сходни връзки

Съветник на Барозу: България е по-образована от Великобритания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди