изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:19 EEST
ДНЕС Е КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА    
КитайКитайският народ посрещна тази сутрин Новата година, която се определя по лунния календар и тази година настъпи на 31 януари. 2014-та е 4711-а година по източния календар и преминава под знака на дървения кон. Астролозите предвещават добра и спорна година, тъй като конят е едно от най-любимите животни в Китай и се свързва с пътувания, състезания и победи. По традиция празникът продължава 15 дни, през които в Китай се организират фестивали и карнавали, с които се отбелязва началото на всяка следваща година.



Китайската новата година настъпи точно в 05.39 ч. сутринта на 31 януари китайско време. Това означава, че в България новата година започва в 23:39 ч вечерта. 2014-та е 4711 китайска година и е посветена на дървения кон. Конят е любимо животно в Китай. Той е символ на пътуването, състезанието и победата, свързва се с топлината, огъня, червения цвят и любовта. Според китайските вярвания драконът е най-бърз в небето, а конят - на земята. Двете животни са символ на благородството и лидерството. По думите на консултанта по фън шуй Цветозар Мръвков древнобългарският календар е идентичен с източния. В миналото у нас също са се почитали животни като кон, змия, петел.

„Древнобългарският календар едно към едно с древнокитайския календар, т.е. в древнобългарския календар също са показвани годините под знака на различните животни. Именникът на българските канове е един летопис, който е правен лично по поръчка на кан Аспарух за владетелите преди него. Там изрично е написано кой владетел до самия Аспарух в коя година идва на власт, колко години е управлявал и всяка година минава под годината на дадено животно. Примерно годината на създаването на България е годината на змията. Така че източният календар не е само източен, той е типично български календар, който е запазен в нашите възрожденски строителни традиции до края на Възраждането", обясни специалистът.

Мръвков допълни, че представителите на зодия дървен кон обикновено са хора с артистични заложби, разнообразни идеи и вдъхновяващи цели, които упорито преследват. Конят е седмото животно според китайския зодиак. Консултантът предупреждава, че както възход, така символът на коня може да донесе и падение, защото скоростта, с която се движи животното, носи риск:

„Представителите на хората, родени под знака на коня, са хора-артисти, които са много волеви, атрактивни, артистични. Конят в източната традиция, а и в българската народна традиция, е символ на свобода, воля, но също така и малко авантюризъм има в неговите действия. Така че всички хора, които са склонни да рискуват, склонни са към авантюризъм, те ще бъдат покровителствани през 2014-та", допълни той.

Мръвков е на мнение, че през 2014-та година всеки от нас трябва да има символ на кон, за да изгони лошата енергия, натрупана през изминалата година, и да донесе благоденствие в сегашната.

„Добре е в дома, в офиса, там, където пребиваваме, да имаме символ на кон. Това може да е статуетка, изображение, може да е всякакъв вид, който олицетворява конят. Дървен е, защото в източната традиция освен 12-те цикли на животните, имаме и петте цикли на елемента. Тоест изведнъж конят е в стихията на дървото, веднъж е в метала, веднъж е в огъня. Тази година е дървен кон, което означава, че той е подвластен на стихията на дървото, а дървото е растеж. От там вече може да се говори за годината, че тя ще е напориста и галопираща, но ще бъде и година на растеж - в посока изток, югоизток", допълни Мръвков.

Ин Циау от няколко години живее в България и е собственик на китайски ресторант. Тази година, заедно със семейството си, ще посрещне празника у нас. Ин разказва за пищните приготовления за настъпващата нова година и за традициите в Китай:

"В новогодишната нощ има поверия, че който запали най-много огнени пръчки и изстреля най-много фойерверки, той ще бъде най-богат през следващата година. Затова ние държим да има много цветни пироефекти, за да покажем, че изминалата година е била успешна и, че следващата ще бъде още по-добра за цялото семейство", разказа тя.

По думите на Ин Циау броят на ястията, които ще бъдат сложени на новогодишната трапеза, трябва да отговаря на броя на месеците в годината. Традиционният за Китай ориз, обаче, ще отсъства по време на празничната вечеря, защото по традиция се заменя от пелмени. На трапезата трябва да има 12 ястия, колкото са и месеците в годината. Задължително трябва да има много пиле, приготвено по най-различни начини. Може да бъде със сладко-кисел вкус, пържено или запечено върху лимонови кори. На масата има и много зеленчуци и задължително риба. В новогодишната нощ не се яде ориз, а пелмени, също приготвени по различни начини. Колкото по-богата е трапезата, толкова по-плодородна ще бъде следващата година.

Ин допълни, че фигурките, символизиращи животното, под чийто знак преминава годината, са задължителна част от дома и ресторанта. В годината на коня украшенията и играчките, символизиращи кон, трябва да присъстват във всеки дом. Тази година купихме много дървени кончета, защото 2014-а минава под знака на дървения кон, разказа тя.

Ето какво си пожела часове преди настъпването на годината на коня:

„Важно е да си пожелаем да имаме много пари. Вие, българите, си пожелавате здраве, за нас то също е важно, но на първо място са парите, за да преживеем настъпващата година", каза Ин.

У нас също има вълнение заради настъпването на китайската нова година. В повечето търговски обекти вече има разнообразие от украси и фигури, свързани с коня. В Китай празненствата по повод новата година продължават 15 дни, а краят им се отбелязва с Деня на червените фенери.

http://dariknews.bg/

ВАШИТЕ ХОРОСКОПИ ЗА 2014 Г. - ГОДИНАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ДЪРВЕН КОН


 


Сходни връзки

ДНЕС Е КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди