изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:46 EEST
Без намаление за данък кола - засега    
НовиниСобствениците на автомобили с екологични категории, които им дават право на по-ниски данъци, няма да могат да ги ползват засега.

Националното сдружение на общините (НСОРБ) изпрати на 29 януари писмо до МВР, с което уведомява ведомството, че не са подали списък на колите и собствениците, които притежават различни еконорми. Само те им дават право да ползват намаление на данъците.

Крайният срок за подаване на списъците е днес - 31 януари 2014 г.

Според промените в Закона за местните данъци и такси, приет в края на 2013 г., собствениците на коли, които имат "Евро 3" и "Евро 4" ще ползват 40 на сто намаление, а за возилата с "Евро 5" и "Евро 6" - 50% намаление, от определения по чл. 55, ал. 1 и 3 данък. Беше прието и намаление на местния данък и за коли без екосертификат, стига да имат катализатор, но преференцията ще важи само до 2016 г. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории, определеният данък се заплаща с намаление 30 на сто - за 2014 г., 20 на сто - за 2015 г. и 10 на сто - за 2016 г.

В понеделник е имало среща в Министерския съвет между експерти на правителството, на МВР, на финансовото министерство и на сдружението на общините.

"Говорихме и по този проблем. Най-вероятно ще има забавяне и затова ние ще предложим общините да предлагат на гражданите да попълват декларация за екологичната категория, за да може по-късно да ползват намалението и да им се върнат парите". Това обясни зам.-председателят на НСОРБ Емил Савов. Той поясни, че има информация, че МВР първо ще даде списъците на Министерството на финансите, а след това ще ги разпрати по регионалните дирекции на полицията, които да уведомят общините.

Няма официална статистика на броя на колите с посочените в закона екологични категории, но експертите смятат, че над 1 млн. собственици ще се възползват от облекчения на данъците.

Преди време от столичния КАТ обявиха пред "Труд", че са почти готови със списъците и скоро ще ги внесат в МВР.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Без намаление за данък кола - засега | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди