изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:11 EEST
Турция пак спира родните тирове    
НовиниТурция пак спира българските тирове на границата. От вчера ГКПП-тата на южната съседка пак бавят обработката на тировете заради “проблем с информационната система”. Той обаче засяга само разрешителните на родните превозвачи.

“Не можем да проведем двустранна среща, на която да договорим квотата за разрешителните”, обясни шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) Димитър Ганев. От миналото лято до сега София на няколко пъти е алармирала Анкара за проблема. Турците обаче упорито отказват да организират среща, която по регламент трябва да е на тяхна територия и настояват и през 2014 г. да важи бройката на разрешителните, договорена за м.г. Разпределението е крайно неизгодно за българския бизнес. Турция получава 250 000 транзитни разрешителни за България, докато нашите тирове ползват само 10 000.

Проблемът за българските превозвачи обаче са т.нар. разрешителни за трети страни. Техният брой е само по 1100 на година за двете държави и не е достатъчен за българските фирми, които традиционно обслужват голяма част от турския износ за държавите от ЕС. Анкара обаче въвежда всевъзможни затруднения пред родните фирми, опитвайки се да защити местните транспортни компании. Товародателите от Европа предпочитат българските камиони, защото минават бързо и лесно вътрешните граници на ЕС, докато турските подлежат на повече проверки.

Транспортният министър Данаил Папазов вече е уведомил турския посланик за проблемите. В случай че не се постигне взаимноизгодно решение, ще предприемем реципрочни мерки срещу Анкара, уточниха от ИААА.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Турция пак спира родните тирове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди