изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:00 EEST
Първанов поиска оставката на Плевнелиев, ако референдумът се провали    
Политика Преди да лансира идеята си за референдум, президентът Росен Плевнелиев трябваше да проведе диалог за промяна на Закона за народното допитване. Това каза Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива „АБВ".

Ако референдумът се провали, какво става с неговия вносител? Към него стои тежкия морален въпрос, ако се провали референдумът, той да си подаде оставката, така, както го е направил генерал Де Гол - за мен достоен образец на мъжко поведение, заяви той.

С предложението за референдум смятам, че г-н президентът прави голяма услуга на управляващите, каза Първанов. Според Първанов - президентът отклонява вниманието от важни въпроси, които са обект на една кампания. Не подценявам референдума. Аз ще припомня, че аз бях човекът, който предложих референдум за членството на България в ЕС. Бях един от инициаторите за референдума и за "Белене". Вероятно има логика - да се питат хората по национални въпроси. Едва ли ще ми опонира, че съм един от хората, които отдавна са поставили идеята за мажоритарен компонент в изборна система. Много важно е, когато президентът казва - да има мажоритарен вот, той да коментира какъв да бъде процентът избрани мажоритарно. Смятам, че ще сгреши мнозинството, ако отхвърли всичко, което предлага президентът. С това те правят голяма услуга и на ГЕРБ. Борисов стои в засада и обяви, че ще започне подписка, той ще мобилизира структурите си и ще привлече онези, които са били разочаровани от него, но сега виждат положителна идея. Мнозинството трябва да влезе в диалог с президента, и заедно да определят параметрите на мажоритарния компонент", каза Първанов.

Според Първанов - президентът трябва да отговори на няколко важни въпроса - ще има ли санкция за негласуващите. Иначе какво прави вотът задължителен? Какво правим с хората, които са в чужбина - как проследяваме как са гласували, ами тях как ги санкционираме? Надявам се експертите да намерят отговор. Що се отнася до електронното гласуване, там има бъдеще, има хляб, но не сме готови. Моята прогноза е, че референдумът няма да достигне сегашния праг на активност. Знаем, че на евроизборите избирателната активност ще бъде доста по-скромна. Това не означава ли, че ще компромитираме идеи, които има как да се реализират", допълни създателят на „АБВ".
http://www.trud.bg
 


Сходни връзки

Първанов поиска оставката на Плевнелиев, ако референдумът се провали | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди