изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:10 EEST
Доц. д-р Иван Киряков: Отглеждането на бобовите култури в зърнооборота е знак за висока култура в земеделието    
Земеделие София. Отглеждането на бобовите култури в зърнооборота е знак за висока култура в земеделието. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. д-р Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт. „Те имат много предимства. Първо, че освобождават рано площите, за да могат те да бъдат подготвени за есенните култури.

Чудесни предшественици са за пшеницата и ечемика. Обогатяват почвата с азот, т.е когато се сее пшеница след тях, азотните торови норми могат да паднат на половина, добре структурират почвата след тях. Подходящи са основно за зърножитните и за зеленчуковите култури”, допълни той.
По думите му, тази година се наблюдава засилване на интереса от страна на зърнопроизводителите към отглеждането на бобови култури. Той обясни, че количествата предлагани семена от Добруджанския институт е много малък, тъй като в последните години интересът на земеделските производители е намалял. „Земеделските производители трябва да знаят, че за да можем да осигуряваме достатъчно количество т.нар. екзотични култури каквито са фасула и лещата, е необходима подготовка от страна на селекционните центрове. В България има два селекционни центъра, които се занимават основно със селекция на бобови култури, предимно на фасул и на леща. Ние сме основният селекционен център за селекция на фасул. „Образцов Чифлик” също имат селекция на зрял фасул. По отношение на селекцията на зеленчуков фасул, тя се осъществява в Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив. Това са основните центрове, които правят селекция на бобовите култури”, каза още доц. д-р Иван Киряков.
Цветелина ЦЕКОВСКА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Доц. д-р Иван Киряков: Отглеждането на бобовите култури в зърнооборота е знак за висока култура в земеделието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди