изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:42 EEST
Българка от епицентъра: Паника цари в Кефалония, има пострадали    
По светаЗеметресението стана тази сутрин в 5 часа сутринта, разрушенията са повече от предишното. Според данните на сеизмолозите, трусът е бил от 5.8 по скалата на Рихтер, други източници го дават с магнитут от 5.7, каза по телефона за Нова телевизия българка, живееща на острова.



Вторичните трусове продължават, хората са в паника и това е обяснимо, продължи тя. Най-страшното е, че никой не знае ще спре ли земята да се люлее.

Нашенката допълни, че от седмица, когато стана първото земетресение, хората са в непрекъснат стрес и очакване на нови трусове.

Съборени огради на болницата и пристанището и девет души, пострадали от падащи предмети, са първите резултати от силното земетресение, което тази сутрин разлюля Йонийския архипелаг и беше усетено най-силно на остров Кефалония, предават гръцките електронни издания.

Вестник "Катимерини" съобщава, че земетресението в 5.08 ч. е било с магнитуд от 5,7 по Рихтер. Изданието уточнява, че първоначално е било съобщено за 6,4 по Рихтер, а в последствие - 6, 1 по Рихтер. "Катимерини" цитира кмета на Кефалония Александър Парисис, който съобщава за няколко пострадали здания и за паднали огради. В кметството все още няма информация за предизвикани свлачища и разрушени пътища. Радио "Скай" съобщава за девет души леко наранени от паднали домашни предмети.

След първия голям трус в края на януари в Кефалония последваха 92 вторични, някои от които над 4 по Рихтер.  http://www.blitz.bg


ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА


Кефалония

Кефалония (на гръцки: Κεφαλλονιά) е гръцки остров в Йонийско море. Той е най-големият от групата на Йонийските острови. Разположението на острова е: 20°30' и.д., и между 38°12' и 38°18' с.д.
Островът е с площ от около 800 кв.км. Най-високата точка е планината Еном (1628 м.). Кефалония се намира в сеизмична зона. В 1953 г. островът пострадва значително от земетресение.

Най-големият град и столица на едноименната провинция е Аргостолион. Населението (2005) на острова е 42 088 души.
Според една от версиите островът получил името си от митологическия герой Кефал (Cephalus). Кефал бил син на Хермес. След като Кефал помогнал на Амфитрион във война и за награда той му дал острова, който днес носи неговото име. Според друга версия името означава - "остров с глава" и е свързано с името на скалата Кефалус.

През 12 - 15 век островът е феодално владение, ведно със съседния Закинтос - графство Кефалония и Закинтос.
Жителите на гръцкия остров Кефалония (най-големия от Йонийските острови по западното крайбрежие на Гърция) вече векове имат странен обичай. Всяка година в продължение на четири века те събират малките змии с кръстчета на главата и езика, които се появяват всяка година по едно и също време в селата на югозападната част на острова. Наричат ги "змийчетата на Богородица" не само заради кръстчетата по шарките им, но и заради една легенда, свързана с историята на острова.

На мястото, където през 14 век местните жители намират по чудодеен начин икона на св. Богородица, е съградена църква, а по-късно - и прочутият манастир "Св. Богородица Лангобарда", посветен на Божията Майка. През 16 век островът бил нападнат от пиратите на Барбароса. Монахините отправили молитва към Божията Майка да ги спаси и когато пиратите стигнали до манастира, видели, че той е обитаван единствено от змии. Големият им брой ги изплашил и накарал да изоставят обителта. Населението е създало и песни за това, как Богородица превърнала монахините в безобидни змии, за да ги опази от нападателите.

Местните жители считат змиите за чудотворни и след появата им внимателно ги събират по улиците на селата, слагат ги в съдове и ги носят в манастира на св. Богородица. Всяка година те се появяват по едно и също време - в периода от 6 до 15 август. Тази година - 2013 - обаче змийчетата не се появиха и хвърлиха в паника жителите на острова. Досега това се е случвало само 2 пъти - през 1940 г., когато започва Втората световна война, и през 1953 г., когато било катастрофалното за острова земетресение. За щастие сега змийчетата се появили отново, макар и с 24 часа закъснение. Жителите го отдават на скорошните големи пожари на острова, които опожариха големи площи неотдавна.

http://bg.wikipedia.org


 


Сходни връзки

Българка от епицентъра: Паника цари в Кефалония, има пострадали | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди