изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:38 EEST
КЪДЕ КЪЛВЕ В НАЧАЛОТО НА 2014 ГОДИНА    
Лов и риболов По язовирите за бяла риба

На язовир „Ивайловград”
също върви риболов на бяла риба на силикони от лодка. Излизат хубави риби, но не много гъсти. Едрите бели риби се държат на дълбочини около 30м и то в каменистите участъци с множество закачки. На яз. Копринка риболова постепенно затихна и сега излизат основно маломерки, но от време на време в най-куците дни избива и по някой 8-10 килограмов великан. На яз. „Студен кладенец” на джиг пловдивчани дори уловиха и голям сом. На „Жребеца” риболовът е доста крив. Излизат много редки, но едри бели риби. В северна България най-добри отзиви има от „Дъбника”. Там също не е гол-след гол, но излизат елитни бели риби.
Язовир "Кърджали"
На язовира цяла зима върви доста приличен риболов на бели риби на джиг от лодка. Най-силен риболова беше в началото на декември, но и сега има по десетина удара на ден, от които се реализират успешно максимум 3-4 риби. Масовите са с тегло около и малко над килограм, но на по-каменистите участъци с повечко закачки излизат и „тупалки” по 4-5 кг. Масово рибите са на дълбочина от 22 до към 27 м. Има и дни, в които резултатите са слаби. Около садките в посока стената излизат и костури. Иначе на язовира се лови доста уклей и едра бабушка на плувка, както и костур и бяла риба на дъно на рибка.
На леда - язовир "Алино"
Това е едно от малкото места, на които ще можем да ходим на лед в следващите седмици. Тук ледът е доста сериозен и дори времето да се затопли, няма да може бързо да го размрази. Дебелината на леда достига над 20 см, което си е изключително много. Риболовът по нищо не се отличава от този, който се практикува през последните 5–6 години - всичко си е по старому. Излизат едни и същи риби, без промяна в размера им. Добре познатите ни бабушки и костурчета рядко надвишават 15 см. Ловят се основно на мормишка, и то на най-малките мормишки. Колкото е по-малка мормишката, толкова по-добре кълват рибите. Вердевасът е неизменна стръв и без него просто нямаме работа на водоема. Привечер активността на рибите се засилва и те започват да кълват по-стръвно, отколкото през деня. За съжаление, водоемът е на доста усойно място и падне ли слънцето, моментално настава голям студ. По-добрите места за риболов си остават в залива на устието, докато в широкото се лови предимно пред стената. В останалата част на язовира риболовът е доста по-труден, защото се ловят случайни риби. Покрай брега може да се излъже и някое кефалче. Кефалите също са сред обитателите на водоема, но се придържат единствено в близост до бреговете. Навътре, където дъното е равно, ги няма абсолютно никъде.
Язовир "Широка поляна"
Подобно на язовир “Алино” и тук ледът горе – долу е добър. Това ще останат двата водоема, на които ще можем до най-късно да ловим риба на лед. Риболовът е интересен, но трябва да падне доста голямо търсене на рибите. Те не се завъртат на никакви захранки и се ловят по 2-3 риби от дупка, след което трябва да се дупчи нова. Рядко се нацелва участък с по-концентрирани количества на риба. Излизат основно бабушки и костурчета, като бабушките са по-приличните риби. Често размерите им достигат до педя. Отново се лови на вердевас и на нищо друго, като специално бабушките налитат на черни мормишки. Костурът също кълве на тях, но предпочита мормишка в червен цвят - на нея се лови по-добре. Резултатите на зимна блесна са трагични и рибите въобще не обръщат внимание на подобни примамки. Освен това пъстървите, които бяха пуснати през изминалите години, като че ли се поизгубиха - никой в скоро време не е улавял подобна риба. Явно са останали доста малко екземпляри, а оцелелите най-вероятно са поотраснали. Язовир ”Тошков чарк” също е запечатан с доста стабилен лед и на него става много приятен риболов. Ловят се предимно костури. Рибите не кълват на самото дъно, където обикновено се ловят на мормишка, а се качват доста по-нагоре. На моменти кълват и на метър над дъното. Интересното е, че освен на вердевас си кълват много добре и на пинки. Даже на пинките кълват и много по-едри риби, отколкото на вердевас. ribibg.com/НДТ


 


Сходни връзки

КЪДЕ КЪЛВЕ В НАЧАЛОТО НА 2014 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди