изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:46 EET
МУЗЕЙ НА ИГРАЧКАТА ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕН В ЦДГ №10 „СЛЪНЧИЦЕ”    
КултураМузей на играчките предстои да бъде създаден към ЦДГ №10 „Слънчице”. Именно социалната роля на играчките е събрала в екип 6 детски градини от  България, Турция, Словения, Хърватия, Норвегия и Латвия, които работят по проект „Общия език на играчките“ -  CLOT, по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Коменски“.

Неотдавна представители на  ЦДГ №10 „Слънчице“ участваха  в  работните  срещи  на партньорите в Турция и Хърватия. Там рисунката на Петя Димитрова от ІV б група “Мики Маус“ беше избрана от партньорите за лого на проекта в организирания  конкурс за рисунки от шестте държави. Рисунката на Цветомила Василева от ІV а група “Мечо Пух“, която също участва в конкурса, пък послужи като модел  за изработване на кукла на проекта CLOT. Тя вече е занесена в Хърватия и ще гостува на хърватските деца до следващата визита, която ще е през месец май в Добрич. Тогава ще бъде предадена на екипа от Турция и ще гостува на техните децата до визитата в Норвегия през септември 2014 г. CLOT ще пътува от държава в държава и ще носи посланията на децата. По време на последната визита в Турция CLOT ще отпътува за родното си място - при  децата в от ЦДГ №10 „Слънчице“ в град Добрич. Разказите за пребиваването на куклата във всяка партньорска държава ще бъдат описани и издадени в книжка „Приключенията на КЛОТ“. В работни ателиета деца, родители и учители са изработили играчки от природни  и отпадъчни материали - коледен подарък  за децата от Хърватия и Латвия и коледна кутия със специална играчка – автентична кукла на момиче от царевична шума за партньорите от Латвия . През ноември българският екип, като координатор на  дейността за създаване на електронна платформа за обмен  на информация между партньорите и място за публикуване на резултатите  и продуктите по проекта, регистрира twin spaseв e-twinning платформата и получи знак за качество за проект “Common Language Of Toys“.
Сега  на дневен ред  е създаване „Клуб на играчката“ във всички групи на ЦДГ№10 „Слънчице“. Създадените клубове имат за цел да обединят интересите на деца, родители и учители за съвместна  социално отговорна, творческа и изследователска дейност. Да създават реквизити и играчки от природни, отпадъчни  материали и хартия за различни игри и да ги ползват по предназначение, да открият  традиционни   играчки от миналото и да овладеят начините за игра с тях.  Забавлявайки се да  развиват  творческото си въображение и фантазия, да  общуват по повод на играчките, разменяйки ги помежду си, да опознаят игрите и играчките на партньорите и да се опитат да играят като тях.
Освен към родителите на деца от детската градина екипът на ЦДГ №10 „Слънчице” се обръща към всички добричлии, които имат стари играчки и желаят да ги предоставят за музея на играчката в ЦДГ№10 „Слънчице“ за временно ползване –докато трае проекта , или завинаги, безвъзмездно или с договор за дарение. Идеята е сбирката, която бъде събрана, след приключване на проекта да бъде предоставена на историческия музей в Добрич, където изложена професионално, по подходящ начин ще бъде видяна от повече хора. Адресът, на който може да се изпращат  или донесат  играчки от миналото е: гр. Добрич, ул. „Даскал Димитър Попов“№1, ЦДГ№10 „Слънчице“. Ще бъдем благодарни на всички, които проявяват интерес и желание  да  ни подкрепят  за да създадем музей  с  интересна и ценна колекция от играчки. Създадените реални музеи на играчката от всеки партньор, ще имат  общ виртуален формат, който може да бъде открит, след лична  регистрация в e платформата e-Twinning  в  раздел проекти с изписване   името на проекта“Common Language Of Toys“. НДТ
 


Сходни връзки

МУЗЕЙ НА ИГРАЧКАТА ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕН В ЦДГ №10 „СЛЪНЧИЦЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди