изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:01 EEST
Tруд Властта сваля таксите за студенти, ректорите - в смут    
ОбразованиеСеместриалните такси на студентите да бъдат намалени от догодина. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в парламента от червени депутати, начело със Сергей Станишев.

Сега университетите имат право да прибират до 50% от сумата, която им дава държавата за издръжката на един студент в професионално направление. Предложението е таксите да паднат до 30%. В масовия случай (икономика и педагогика) държавната субсидия е 693 лв. на година, а студентите плащат по 210 лв. на семестър.

С промяната тази сума трябва да стане 105 лв. Мотивите на вносителите са, че вдигането на таксата по време на управлението на ГЕРБ е затруднило голяма част от студентите и ги е насочило към специалности с ниски такси и малка реализация. По времето на финансовия министър Симеон Дянков базовата издръжка на студент бе намалена от 963 на 693 лв., а вузовете можеха да вдигнат таксите до 50 на сто. Много малко от университетите се възползваха от тази опция.

За филологиите държавната издръжка е около 1103 лева. Сега студентите в някои университети плащат по 560 лева, а с намалението таксата би трябвало да стане 330 лева (сумите са приблизителни, тъй като има разлики, макар и минимални, между различните вузове - б.а.).

Идеята на управляващите бе посрещната с резерви от ректорите на висшите училища. В Софийския университет таксите са между 30 и 45 на сто от базовия норматив, с намалението загубите ни ще са 3,6 млн. лв., казаха оттам. И настояват да се вдигне нормативът за издръжка. Бюджетът на висшето училище от 2007 г. насам е намален с 1/3.

"Мотивите на вносителите са много прецизни, но това е едностранчиво предложение", каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев пред "Труд". Той напомни, че правителството на ГЕРБ е прехвърлило товара върху студентите, като намали издръжката и вдигна таксите, но сега също не е предложено добро решение.

"Промяната звучи малко популистки. Социална политика за студентите трябва да има, но държавата да има политика и за висшите училища. Бюджетът на Югозападния университет е 15 млн. лв. От тях за заплати отиват 14 млн.лв", каза ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев.

Ректорите искат да се върне старият базов норматив. Те се опасяват, че политиката в областта на висшето образование се прави "на парче".

Студентите - "окупатори" на СУ, обявиха при свалянето на блокадата, че ще подготвят протест при вдигането на таксите за обучение.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Tруд Властта сваля таксите за студенти, ректорите - в смут | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди