изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:02 EEST
Временната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за задължително гласуване    
Парламент

Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърли предложението на ГЕРБ за задължително гласуване на заседанието днес. Комисията започна обсъждането на кодекса на второ четене.



"Не приемаме подкупването на избиратели, за нас това е абсурдно, да се гласува на избори е право на гражданите и по никакъв начин не може да съществува задължително право, каза председателят на комисията Мая Манолова. Тя се обяви против и мажоритарния избор на 32-ма депутати, както бе на парламентарните избори през 2009 г. Няма да повтаряме стари грешки, с какво запомнихте избраните мажоритарно 31 кандидати, попита Манолова. Според нея, ако се мисли за въвеждане и на мажоритарна избирателна система, тя би предпочела германския модел, където мажоритарно се избират половината от народните представители.

Идеята на ГЕРБ включваше още задължителният вот да се стимулира с поименна ценна книга - ваучер за административна услуга на стойност 20 лева, която да е с валидност 2 години.

Предложенията на ГЕРБ не получиха подкрепа в дебата и за районните кметове. Мнозинството гласува районните кметове да се избират. От позиция на опита ви казвам, че изборът на 24 районни кмета в София създава невъзможност да се осъществи управленската програма на кмета на общината и на общинския съвет, това би имало смисъл като се направи децентрализацията на големите градове, а сега бюджетът е общ, обоснова предложението на ГЕРБ Данаил Кирилов.

Това е наша последователна позиция, за нас е важно връзката на хората с представителите на властта да се прави непосредствено, каза Мая Манолова. Татяна Буруджиева от Коалиция на България изрази недоумение защо ГЕРБ иска да вкара мажоритарен елемент при избора на депутати, а не иска такъв за районните кметове.
Комисията прие изборите за народни представители, за местна власт и за Европейски парламент да се насрочват от президента не по-късно 60 дни преди изборния ден. От ГЕРБ и „Атака" настояваха срокът да е 75 дни, за да има време за подготовка за вота, но предложението им бе отхвърлено.

След дълги дебати Комисията не прие въвеждането на електронното гласуване, както предложи ГЕРБ. Това не дава никакви гаранции за запазване на тайната на вота, а има и решение на КС, мотивира се Мая Манолова.

Тайната на вота е основно конституционно изискване за упражняване на ефективно избирателно право и докато нямаме сигурни гаранции за запазването й, не можем да подкрепим това, е позицията на ДПС.

Атака също не подкрепи електронното гласуване с мотива, че това е най-сигурният начин да се контролира вотът на избирателите.

„Предлагаме: за българите извън България да се въведе електронното гласуване. Със силите, които имаме и ползвайки опита на специалистите, нека да го оставим като вариант. Това е въпрос на софтуер, на техническо усъвършенстване, няма способ, който да гарантира 100 на сто тайната на вота, ако не се получи - ще се гласува с бюлетини. Това е бъдещето - ще стигнем и до електронното управление, и до електронното правителство, това е посоката на развитие", заяви Цецка Цачева.

Според Мая Манолова електронното гласуване наистина е бъдещето, но в момента това ще улесни тези, които контролират вота и търговците на гласове. „Сега тези хора са затруднени, трябва да водят хората до секциите, да раздават бюлетини, да следят дали поръчката е изпълнена, а при електронното гласуване е възможно един работодател да им събере кодовете и да гласува", даде пример Манолова.

Комисията продължава с второто четене на проекта на следващо свое заседание.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Временната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за задължително гласуване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди