изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:31 EEST
СПАСИХА ДЕСЕТКИ ОТ СНЕЖЕН КАПАН    
НовиниСпасителните екипи помогнаха за нощ на над 100 автомобила, включително с бременни и малки деца

Над 100 автомобила, закъсали в преспите в нощта на 29 срещу 30 януари, са били извлечени от спасителните екипи. Те са работили на 25 места в областта, обобщи началникът на ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Евакуирани са над 100 души от автомобилите. Сред тях бременни жени и малки деца.
Най-сериозно през нощта бе положението в района на Балчик в посока към Каварна до с. Царичино. Там закъсали в преспите бяха 20-30 автомобила. Сериозна бе ситуацията и по пътя между Албена и Кранево, където имаше около 20 автомобила, в които пътуват и малки деца, както и бременна жена. Много бедстващи автомобили има и по пътя от бензиностанция "Бултрак" към Кранево. Автобус с 16 пътници, пътувал по маршрут Варна-Добрич-Дулово е бил закъсал в снега в района на село Честименско. В него е имало деца и бременна жена. След като бяха изтеглени, бяха настанени в Тервел. Спасители и хора от село Сърнец са успели да открият изгубил се мъж от селото. Той е спасен и върнат в дома му.
Част от тях са били откарани до роднини в близки населени места, други са настанени в бензиностанции, хотели, хижи. Имало е готовност за настаняване и в ученическото общежитие в Добрич. Някои от хората в заседналите автомобили пожелали да останат там, докато пътят бъде отворен за движение, за да могат да се приберат по домовете си.  Те са били главно в участъка от пътя Добрич-Балчик и са имали достатъчно гориво. Около 4 часа сутринта е приключила евакуацията на хората по пътищата, каза Дарин Димитров. На следващия ден се наложи да бъде евакуиран шофьор на закъсал ТИР в района между селата Одринци и Ведрина.


Офроуд състезатели показаха, че още има смели и добри сърца

Офроуд състезатели от Автомобилен спортен клуб Добрич показаха, че все още има смели сърца, които вършат добри дела, без да чакат отплата за това. В продължение на около 6 часа в нощта, когато снежната стихия бе хванала в капана си десетки автомобили, те се организираха сами и помогнаха на десетки добричлии да се приберат в домовете си. „Нямаше нужда да обясняваме дълго, всички се отзоваха веднага”, допълни той. Първото кризисно място, на което отишли да помагат, било между Кранево и Албена. Там освен закъсали автомобили имало и закъсал снегорин, трактор, който опитвал да изтегли почистващата машина, както и багер, който копаел, за да бъдат изтеглени попадналите в преспите 5-6 автомобила. С лебедки, с въжета и подръчни средства оф роуд състезателите и приятелите им успели да изтеглят закъсалите коли. За около час-час и половина помогнали на около 30 автомобила, две маршрутки, пълни с пътници и товарен камион. Така всички потеглили към Добрич през Балчик в конвой. В  района на село Соколово обаче преспите били дълги около километър и високи 0,50-0,60 метра, а на места стигали и 1-1,5 метра. Леките автомобили закъсвали и трябвало да ги вадят от преспите. Това, което направило впечатление на спасителите е, че нито една от колите, които се оказали в снежния капан, не са били подготвени за тежки зимни условия. На нито една не сложили вериги. От Балчик дошъл автобус на транспортна фирма с пътници, които пътували от Турция. Тогава спрели да се движат за около 2-3 часа. Върнали четири камиона с хляб, за да не се утежнява положението. Около 3 часа след полунощ снегоринът, който бил закъсал в района на Кранево, пристигнал и почистил пътя до Добрич, за да преминат всички автомобили нормално. В закъсалите автомобили имало предимно млади хора, които тръгнали да се прибират от Варна, когато разбрали, че пътят към Добрич е отворен. Имало и малки деца, както и двама души, които се прибирали след операция, един от които бил и с висока температура.
На входа на Добрич всички коли, на които любителите на високия адреналин помогнали в тежката нощ, ги поздравявали с клаксони, през изминалите дни получават много благодарности във Фейсбук, а днес управителка на дискотека, която също се оказало, че е била в един от закъсалите автомобили, ги потърсила, за да им благодари.

80-годишен почина от измръзване, в Каварненски села шест дни бяха без ток и вода

80-годишен жител на каварненското село Видно е починал след като отишъл до магазина и е замръзнал, съобщиха от община Каварна. Оттам алармираха, че щест дни жителите на село Българево са били без ток и вода.
 


Сходни връзки

СПАСИХА ДЕСЕТКИ ОТ СНЕЖЕН КАПАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди