изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:32 EEST
Скандален запис на американски дипломати за Украйна се появи в YouTube    
По света Запис на телефонен разговор, в който американски дипломати обсъждат със скандален тон какво да се прави в Украйна, бе публикуван в YouTube и Държавният департамент на САЩ не оспорва автентичността му.

Близо 5-минутният запис е представен като разговор между Помощник държавния секретар Виктория Нулънд, която в момента е в Киев, и посланика на САЩ в страната Джефри Пайет. В него двамата обсъждат персонално кого да подкрепят от опозицията за политическия преход и как да привлекат в процеса ООН, а Нуланд, която е ключовият човек в администрацията по кризата в Украйна, казва "майната му на ЕС" (fuck the EU).





"Не казвам, че не е автентичен", е първият коментар за "Ройтерс" на Джен Псаки, говорителка на Държавния департамент. На брифинг във Вашингтон тя отказа да потвърди истинността на записаното, но добави, че Нулънд се е извинила на колегите си от ЕС за коментара си.

В разговора между двамата дипломати, публикуван във вторник, се чува как Нулънд казва на посланика, че не мисли, че Клич (Виталий Кличко) трябва да влиза в новото правителство.

Според "Ройтерс" изглежда, че съдържанието описва събития от края на януари. "Не мисля, че е необходимо. Не смятам, че идеята е добра", допълва тя.



Публикуването на разговора ще подкопае репутацията на САЩ и ще даде храна на всички, които обвиняват украинската опозиция, че е манипулирана от Вашингтон, коментира "Ройтерс".

В записа двамата дипломати обсъждат, че Арсений Яценюк изглежда подходящ за премиер, защото има и нужните познания като бивш министър на икономиката. Той е депутат от партията на Юлия Тимошенко "Баткивщина" и вчера обясни пред "Дойче веле" при какви условия би станал министър-председател на Украйна.

Нулънд и Пайет смятат, че трябва да бъде държан настрани Олег Тягнибок, лидерът на националистическата партия "Свобода".

Любопитно е, че се оказва, че Вашингтон вижда доста активна роля на ООН, защото Нулънд казва, че ще е добре от организацията "да слепят процеса". Още по-изненадващо е, че изскача като възможен посредник името на Робърт Сери. Той е Специален координатор на ООН по близкоизточния мирен процес и води в системата на световната организация всички политически и дипломатически усилия в тази сфера, включително хуманитарната дейност в палестинските територии. 



"Мисля, че би било страхотно да се помогне да се слепи това и ООН да помогне и, знаеш ли... майната му на ЕС.", казва Нулънд в записа, илюстриран със снимки на хората, за които става дума.

Пайет отговаря: "Именно. И мисля, че трябва да направим нещо да сглобим нещата, защото можеш да бъдеш доста сигурна, че ако това не потръгне, руснаците ще работят зад кулисите да го торпилират."

Джей Карни, говорител на Белия дом, каза в четвъртък, че няма да коментира съдържанието на поверителен дипломатически разговор. "Ще кажа само, че тъй като за пръв път видеото бе забелязано и рекламирано в "Туитър" от руското правителство, мисля, че има нещо свързано с ролята на Русия."

Псаки директно критикува руските власти за вдигането на шум около записа като "ново падение в руския пазарлък" и отрече Вашингтон да се опитва да се меси или да сглобява определен резултат от събитията в Киев. "Абсолютно не. Не бива да се изненадваме, че американски служители говорят за разни въпроси по света. Разбира се, че говорим. Това им е работата на дипломатите."



От същия адрес в YouTube, представял протестиращите в лоша светлина, отново във вторник е публикуван запис, твърдящ, че е между служители на ЕС. В него те изразяват недоволството си, че американците говорят пред медиите, че ЕС е прекалено мекушав към Янукович. Говорител на Катрин Аштън, отговаряща за външната политика на ЕС, заяви пред "Ройтерс", че няма да коментира разговора.

Едновременното пускане на двата записа изглежда има за цел да дискредитира участието на Запада в Украйна и евентуално да вбие клин между Брюксел и Вашингтон, допълва агенцията.

Засега няма коментар от Москва, но очевидно видеото допълва руските обвинения за западна намеса в Украйна, заключава "Ройтерс".
http://www.dnevnik.bg/
 


Сходни връзки

Скандален запис на американски дипломати за Украйна се появи в YouTube | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди