изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:35 EEST
Сменяме талона заради новия данък кола    
Икономика Екостандартът е вписан в документите на малка част от притежателите на автомобили

Опашки пред КАТ чакат собствениците на автомобили. Голяма част от шофьорите ще трябва да сменят големия талон на МПС-то си, ако влязат в сила промените в Закона за местните данъци и такси, според които данъкът на автомобила ще се изчислява въз основа на екостандарт.
Така колите с мощност на двигателя до 74 киловата и съответстващи на категорията Евро 3 и Евро 4 ще плащат данъка с 30-процентна отстъпка.
Возилата с Евро 5 и Евро 6 дължат половин налог.

Оказва се обаче, че екостандартът е вписан в талоните на много малка част от притежателите на коли, главно на тези, които са направили сделка през последните години.
В нашата база данни нямаме информация на кой екостандарт отговаря автомобилът, категорична е шефката на общинска дирекция “Местни данъци и такси” Цвета Попова. При вписване на кола в данъчната служба се преписват стандартните данни от талона - модел, марка, номер на рамата, киловати. Ако там като елемент присъства и екостандартът, се вкарва в базата данни. В повечето случаи обаче на мястото на този ред стоят звездички.
От двайсет декларации например само в една присъства екостандартът, направи на прима виста равносметка Цвета Попова.

Ако законът се приеме в този вид, това означава масово да се сменят талоните на автомобилите или собствениците да носят документ от представителен орган за нивото на стандарта, допълва данъчната шефка. За администриране на налога в този вид на данъчните им трябва и нов програмен продукт. Служебна връзка между масивите на КАТ и местните данъци няма, за да се обмени информацията по лесен и бърз път.
За нов талон от КАТ гражданите трябва да приготвят около 30 лева, с включените такси за банкови преводи. Според автотърговци документ на кой екостандарт отговаря колата могат да вадят и официалните представители на марките, но срещу заплащане.

В приетите на първо четене промени в Закона за местни данъци и такси отпада преференцията в размера на данъка за коли с катализатор. Досега много хора злоупотребяваха с това, като декларираха на честна дума, че имат, и така намаляха налозите си с 50 на сто.

http://www.marica.bg

ТЪРСЯТ ПАРИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ЗАПЛАТИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ

 


Сходни връзки

Сменяме талона заради новия данък кола | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди