изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:02 EEST
Близък до Кличко отвлякъл самолета за Сочи (СНИМКИ)    
По светаВъздушният пират Артьом Козлов не е бил пиян, а покушението е планиран акт на тероризъм

Артьом Козлов с Виталий Кличко


Украинецът Артьом Козлов, който се опита да отклони към Сочи турски пътнически самолет, е разследван, защото "заплашил да извърши терористичен акт", съобщиха украинските тайни служби, цитирани от Франс прес. Въздушният пират е от хората, които са в близкото обкръжение на лидера на украинската опозиционна партия УДАР Виталий Кличко.Пътуващ от Харков за Истанбул, мъжът се опита да влезе в кабината на пилотите с викове "Хайде в Сочи", където в присъствието на руския и на украинския президент бе започнала церемонията по откриването на зимните олимпийски игри. След като самолетът кацна в Истанбул, украинецът бе арестуван, напомня АФП. Образувано е дело за заплаха с терористичен акт и опит за отклоняване на самолет. "Той настоявал самолетът да се отклони към Сочи - по думите му там се намирали Путин и Янукович, чиито ръце били изцапани с кръв", заяви пред журналисти Максим Ленко, началник на отдел "Разследвания" в Службата за сигурност на Украйна, информира pressadaily.bg.


Артьом Козлов се опитва да влезе в кабината на пилотите с викове "Хайде в Сочи!"

Представителят на тайните служби съобщи, че въздушният пират е жител на Харков, роден през 1969 г. "Той настоявал да бъдат освободени всички заложници в Украйна, в противен случай заплашвал да взриви самолета", каза Ленко. Украинската опозиция нарича заложници на властта демонстрантите, арестувани при протестите. Козлов, който бил завършил Националния аерокосмически университет в Харков и работел като дизайнер на интернет страници, напоследък се държал странно, разказал пред Франс прес негов познат. В навечерието на отвличането на самолета той заявил пред няколко души, че украинският президент бил "заложник" на руския си колега и трябва да бъде "спасен", посочил източникът. "Не успяхме да го успокоим, но никой не очакваше, че е способен да стигне дотам, че да отвлече самолет", добавил той.


Артьом Козлов е един от известните активисти на Евромайдана

44-годишния Артьом Козлов е известен с това, че е ръководил Ленинската районна организация на политическа партия "Фронт на промяна" (Фронт Змін) - съобщава украинският сайт "2000", цитиран от pressadaily.bg. През последната година е работил като компютърен специалист и е бил администратор на персоналния интернет сайт на общинския съветник в Харковския областен съвет от партия "Отечество" (Баткивщина) Иван Варченко. Впоследствие той се оказал в близкия кръг от хора около лидера на партия "Удар" Виталий Кличко. Женен е и има две дъщери. Още през лятото Козлов започнал да призовава в социалната мрежа "Стани, стани, Украйна!", а след началото на протестните действия в Киев е част от Евромайдана.

В своя профил във "Фейсбук" Артьом Козлов се хвали не само с познанството си с лидера на опозиционната партия "Удар" Виталий Кличко, но също така и с близките си връзки с бившият украински вътрешен министър Юрий Луценко. Той стана известен с публичните си призиви към насилствено изменение или сваляне на конституционния строй или завземане на държавната власт. Заради тези призиви срещу него е образувано наказателно производство по член 109 от Наказателния кодекс на Украйна.


Артьом Козлов с бившия вътрешен министър Юрий Луценко

Според данни от разследването, които са станали известни на украинския сайт "2000", самолетът на турските лоу-кост авиолинии Pegasus Airlines е излетял от Харков за Истанбул в 16:28 ч.,  а в 17:21 Централната диспечерска служба е съобщила за опита за отвличане на самолета в района на въздушната зона на Симферопол. В 18.14 ч. в Сочи започна церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри.

Не е трудно да си представим, какво би се случило, ако опитът за отвличане на самолета бе  успял и Козлов бе принудил машината да кацне в Сочи  с "бомба на борда". Както бе съобщено по-късно, Церемонията по откриването е била наблюдавана от 3 млрд. души, пред очите на които това спортно събитие би се превърнало трагедия. В хода на следствието се установяват, факти, които не подкрепят версията, че това било обикновен инцидент с добре подпийнал украинец, който решил да се пошегува. Още повече, след като вече е установено, че Козлов изобщо не е бил пиян.  

След като украинецът обявил, че на борда на самолета има бомба, екипажът на самолета взел решение да осъществи две отвличащи вниманието маневри над Черно море, след което се кацнал на летището в Истанбул. За съпровождане на самолета били изпратени два бойни самолети на турските ВВС - F-16. След като се приземил самолетът е отведен на буксир на безопасна писта. Започват преговори с въздушния терорист, в резултат на които около 22.00 ч. турските специални части успяват да обезвредят Козлов.

По-късно е установено, че бомба на борда на самолета няма. В самолета са пътували 110 пътници, 3 пилота и 4 стюардеси и за щастие няма пострадал. Подобни инциденти на борда на туристически самолети с "подпийнали пътници" не са прецедент, но в конкретния случай турските власти оценяват инцидента като много сериозен и срещу Козлов e повдигнатf обвинениe в тероризъм.

Турският министър на транспорта Лютфи Елван отбеляза пред репортери, че мъжът вероятно е действал сам и не е бил свързан с терористични групи, съобщава Асошиейтед прес. Ние смятаме, че това е бил индивидуален акт. Той може да е свързан със /събитията/ в Украйна. Нашите колеги казват, че не е нещо сериозно, е посочил министърът. Разпитът на задържания може да трае с дни, след което се очаква съд да постанови дали той да остане в предварителния арест. Турският наказателен кодекс предвижда за въздушно пиратство наказания до 20 години затвор, отбелязва АФП.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Близък до Кличко отвлякъл самолета за Сочи (СНИМКИ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди