изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:57 EEST
Българин изобрети летяща кола    
Новини Да излетиш с автомобила си от магистралата вече няма да е мечта на любителите на високите скорости, а неоспорим факт. В това уверява пловдивският инженер Иван Кръстев, който е създал колата на бъдещето, съобщава „Марица".

Документите за изобретението вече били в Патентното ведомство. През декември разработката е публикувана в Световната патентна организация. До седмица инженерът ще изненада с нова разработка на летяща кола с вертикално излитане. Ще публикува идеята си в американски сайт, който му осигурява авторството на патента.

По идеята инж. Кръстев се запалва преди две години. Предизвиква го модел на подобен автомобил, изработен от американска фирма. Решава да отговори със своя разработка, която да ги надмине. Като инженер сам изготвя чертежите и изработва макета. В патентното ведомство летящата кола получава името "Пътно въздушно превозна средство". Разработено е в два варианта - хибриден и електрически.


Освен четирите гуми автомобилът има и 9 крила, с помощта на които ще се издига във въздуха. "Така ще ни спести времето, което губим в задръстванията и ще се придвижваме по-бързо от единия край на страната до другия", твърди изобретателят. Автомобилът ще вдига 300-400 километра в час. "Може да се използва като такси, като пощенски самолет, като въздушна линейка или като полицейски патрул", коментира Иван Кръстев.

Летящата кола е с 3 двигателя, като перките на два от тях ще могат да акумулират енергия, така че автомобилът да се движи и на ток, а не само с дизел или бензин. Разходът на гориво ще е 10 литра на 100 километра. Височината, на която ще може да се издига, е до 3 хиляди метра.

Колата има много къс пробег, вдига се след около 50 метра. Когато лети изцяло електрическият вариант, няма да има нужда от гориво. Батериите се самозареждат и дават електричество на задния основен двигател.

"Предвидено е да пътуват от един до четири души. Затова той е по-голям, малко по-тежък и ще изисква по-мощни двигатели. Идеята е да влиза в един нормален гараж, за да могат хората да си го прибират", добавя инженерът.

Макар и роден в Пловдив, инженер Иван Кръстев казва, че сравнително отскоро живее в родния си град. Дипломата му на машинен инженер е от Техническия университет в Минск, където е учил пет години. Работил е пет години в "Машпроект". 15 години е бил в Мароко като технически директор на завод за каросерии на тежкотоварни автомобили и камиони. В момента е конструктор на багери в "Либхер".

В момента има двама конкуренти в целия свят - четирима немски инженери, които работят в Масачузетс и са направили първия прототип. Отскоро се е появил в Чехия втори конкурент. Неговата кола обаче е само за един човек.

След като получи световен лиценз за изобретението си, възнамерява да го предложи на големите автомобилни компании, които да започнат да произвеждат летящата кола. В момента търси спонсор за патентите. Според него цената на този автомобил ще е около 150 хиляди евро, но ще се изплати много бързо заради евтиното гориво.

Инж. Кръстев има собствена разработка на модерен багер. За нея казва, че е революционна, включва хибридни двигатели, електродвигатели, включва различни системи за икономия на енергия.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Българин изобрети летяща кола | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди