изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:39 EET
ЕДИНОДУШНО БЕ ПРИЕТ БЮДЖЕТ ОТ НАД 45 МЛН. ЛВ.    
Новини

Нова политическа сила – АБВ, в Общинския съвет

Общинските съветници си вдигнаха заплатите

Приет бе правилник за обществения посредник



Движението АБВ на Георги Първанов вече има общински съветник в местния парламент в Добрич. Това е доскоршният председател на общинската организация на социалистите в Добрич и неформален лидер на групата на БСП в Общинския съвет на града Владимир Калчев. В началото на вчерашното заседание на Общинския съвет той официално обяви, че вече е общински съветник от АБВ. Дори се премести към средата на залата. Пред НДТ  Владимир Калчев коментира, че той е избран за общински съветник от гражданите на Добрич. Затова и остава в Общинския съвет. Към момента не стои на дневен ред евентуално негово напускане на местния парламент.

С пълно единодушие на всички 36 присъстващите в залата общински съветници бе приет бюджетът на община Добрич за 2014 година. Общият му размер е  45 533 864 лева,  от които 26 285 283  лева от държавни  приходи  и 19 248 581 лева  приходи от местни дейности. Очакваните приходи за местни дейности са 19 248 581 лева, от които 6 342 000 лева данъчни приходи, 10 781 000 лева неданъчни приходи. Общата изравнителна субсидия е размер на  2 921 600 лева ивключва 12 900 лева за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища. Целевата субсидия за капиталови разходи е 374 900 лева. От тях за изграждане и основен ремонт на общински пътища  са заложени 52 700 лева. Зам.-кметът Иван Колев посочи, че бюджетът за 2013 г. е бил изпълнен на 100,9 %.

Кметът Детелина Николова посочи, че основната цел на новия бюджет е да не бъдат допуснати финансови рискове и да бъде запазена стабилността на общината, която няма неразплатени  сметки. Планираните средства в програмата за капиталовите разходи за 2014 г. са 23 287 157 лева. От тях 400 000 лева са за изграждане на жилищен блок „Добрич”, 90 000 лева ще бъдат заделени за изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, за ремонти на спирки – 25 000 лева, за основен ремонт на сградата за тъжни ритуали в гробищния парк са предвидени 77 100 лева. За ремонти в училищата има 176 414  лева, а да ремонти в детските градини – 50 000 лева. Парите за изграждане и основен ремонт на общински пътища са 50 065 лева, като има и резерв от 2 635 лева. На стойност 21 583 413 лева са инвестициите, които ще бъдат направени по три проекта, по които работи общината – „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците - регион Добрич”, „Изграждане на четири броя ЦНСТ в град Добрич” и „Обновена и модернизирана градска среда, чрез реконструкция на градски парк "Св. Георги".

Средно брутно увеличение на възнагражденията си гласуваха общинските съветници от Добрич.  Според тяхното решение, те вече ще вземат 40 на сто от брутното възнаграждение на председателя на Общинския съвет.  Досега те получаваха месечно 30 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация. Общински съветници коментираха пред медиите, че през миналата година са вземали брутно по 249 лева, а сега възнагражденията им стават 332 лева. Бюджетът на Общинския съвет за тази година е 254 600 лева, което е с около 38 000 лева повече от предходната година.

Общинският съвет даде съгласие за сключване на договори за кредит с Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ ЕАД и поемане на краткосрочен общински дълг с цел реализация на проекти с европейско финансиране. В тази връзка Общинският съвет да даде съгласие община Добрич да сключи договори за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ” – ЕАД и да поеме общински дълг с цел реализацията на проектите: „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги”, проект „Изграждане на 4 броя ЦНСТ в гр. Добрич”, проект Бъдеще за Добрич”, проект BG06-102 "Младежки център Добрич - Вашето утре". Максималният размер на дълга е 5 милиона лева, като срокът на погасяване е до 12 месеца. Освен това се предвижда Общинският съвет да даде съгласие общината да сключи договор за кредит с „Фонд ФЛАГ” за поемане на общински дълг с цел реализацията на проект „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги”, като максималният размер на дълга е 249 907 лева.

Община Добрич получи съгласието на Общинския съвет да кандидатства с проект „Изграждане на четири Центъра за настаняване от семеен тип в град Добрич“ по процедура „Да не изоставяме нито едно дете”. Кметът Детелина Николова припомни, че за община Добрич е предвидено създаване на четири центъра за настаняване от семеен тип с капацитет 12+2 деца, като се предвижда над половината от децата да са със затруднена мобилност. Центровете вече се строят с финансиране от оперативна програма „Регионално развитие”. Дейностите, които ще получат подкрепа по тази схемата „Да не изоставяме нито едно дете” са комплекс от дейности за предоставяне на социалната услуга  Център за настаняване от семеен тип. Предвижда се наемане на персонал, ангажиран в услугите за деца, дейности по подготовката за преместване на децата от целевата група и настаняването им в центровете, дейности по организация и управление на проекта и същинска дейност по функционирането на социалната услуга.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 2 200 000 лева.

Д. Николова припомни, че за Добричка област е предвидено такива центрове да има само в Добрич, където те ще са 4, и в Балчик, където са 2. Според нея, целта е да могат да се синхронизират двата проекта, за да не се стигне, както в други градове, до това, че общините плащат, за са опазват построените центрове, за които няма финансиране.

Общинският съвет прие докладната записка на общинския съветник Милко Пенчев за приемане на нов правилник за организация на дейността на обществения посредник. Пари за такава длъжност обаче в приетия по-рано бюджет няма предвидени. Не бе прието предложението на Пенчев да се заделят по 2% от увеличението на заплатите на общинските съветници, за да се обезпечи финансово възнаграждението на общинския омбудсман. Така най-рано през 2015 г. общината ще може да има обществен посредник, ако при подготовката на бюджета бъдат предвидени пари за това. Освен това новият правилник предвижда мандатът на омбудсманът да е 4-годишен и да изтича с този на Общинския съвет. Кметът Детелина Николова коментира, че от 264 общини в страната, едва 12 или 14 имат обществен посредник. Сдружението на омбудсманите пък имало предложения финансирането им да е от държавата, а общините само да дофинансират, както и общественият посредник да се избира на местни избори. Милко Пенчев заяви, че, според него, Добрич има нужда от омбудсман и посочи, че Каварна и Тервел имат обществен посредник, а Добрич - не.

Общинските съветници дадоха съгласие бившето поделение с казарми да се продават на части, след като предишното решение – за реализирането на бизнесзона, не се е получила и общината дава само пари за охрана на имота. Предвид проявен инвестиционен интерес бе решено там имотът, който е прехвърлен от държавата на общината, да се продава на части. Местният парламент даде съгласие за продажба на 6 лозя в местността Гаази баба. Стана ясно, че до момента, след проведени търгове, са продадени шест лозя в района.

 


Сходни връзки

ЕДИНОДУШНО БЕ ПРИЕТ БЮДЖЕТ ОТ НАД 45 МЛН. ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди