изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:24 EEST
„Галъп”: БСП води на ГЕРБ с 1%. Спада доверието към Първанов    
Общество

БСП и ГЕРБ ще бъдат в изключително равностойна надпревара за Европейските избори. АБВ има реални шансове за присъствие в Европейския парламент. Новото движение на бившия журналист Николай Бареков пък продължава възходящата си тенденция. Това са част от изводите във февруарското издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл". Изследването е проведено между 31 януари и 10 февруари чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна.



Само половината от подкрепата на АБВ идва от средите на хора, които в последните избори са гласували за БСП. Останалата част идва от хора, които твърдят, че не са гласували, а също и от гласували за ГЕРБ, както и за по-малки партии.

Ако при БСП най-често се среща самоопределението „социалист", но се среща и „комунист", то при АБВ „социалист" също е най-често срещаното, но редом с него чувствително присъства и „социалдемократ", срещат се и други самоопределения. Нужни са данни и от следващи изследвания, за да се установи по-подробен портрет на АБВ, отбелязват от „Галъп".

Според проучването БСП и ГЕРБ ще получат съответно 19 и 18% подкрепа. Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на спада в доверието на Гeорги Първанов. Той обаче остава сред политическите личности с най-високо одобрение. Подобна е ситуацията и при Ивайло Калфин, който се ползва с доверието на 22% от пълнолетните българи. Едва 14% от анкетирани заявяват доверие в парламента, 26% - в правителството и 30% - в президента.

От днешна гледна точка до изборните урни ще отидат между 2,5 и 3 милиона души.

http://www.trud.bg

Галъп: БСП и ГЕРБ с изравнени шансове на евровота

БСП и ГЕРБ са с изравнени шансове за европейските избори. Новата партия "България без цензура" на Николай Бареков пък продължава възходящата си тенденция. Това са част от изводите във февруарското социологическо изследване на "Галъп интернешънъл".

През този месец освен традиционния открит въпрос от типа "Ако изборите за Народно събрание се проведат сега..." "Галъп" започва да задава и въпрос за предстоящите избори за Европейски парламент.

Ако евроизборите се проведат днес БСП получава 18,9%, ГЕРБ - 17,7 на сто, ДПС - 6,7%, "България без цензура" заедно с ВМРО - 6,1, АБВ - 6%, Реформаторския блок - 4,6%, сочат още данните в проучването. Никакъв шанс за свой евродепутат нямат Атака (1,6 на сто) и НФСБ (1,3%).

С проявата на АБВ предизборната надпревара става изключително оспорвана, защото силите на БСП и на ГЕРБ изглеждат съвсем изравнени, коментират социолозите. Традиционно стабилни са нивата на електорална подкрепа на ДПС (между 6 и 7%), а по всичко личи, че очертаващата се коалиция на "България без цензура" с ВМРО успешно мери ръст с Реформаторския блок, който пък остава без динамика в подкрепата от няколко месеца насам и е на нива между 4 и 5%.

Движението на Николай Бареков беше официално учредено в периода на изследването и е възможно това да е повлияло на резултата, който сочи увеличаване на подкрепата при "България без цензура". "Галъп" дава  около 6% електорална ниша за партията на Бареков заедно с ВМРО.

Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на спада в доверието на Георги Първанов, който се дължи на промяната в мнението на мнозина от привържениците на БСП. Първанов обаче остава сред политическите личности с най-високо одобрение - с близо една четвърт положителни оценки. Подобна е ситуацията и при Ивайло Калфин, който се ползва с доверието на 22% от пълнолетните българи.

Няма съществена промяна в оценките за основни институции, те остават на сравнително ниски нива - 14% заявяват доверие в парламента, 26% - в правителството и 30% - в президента. Потенциалът за протести остава относително висок и близо една пета споделят готовност за участие в протест срещу правителството.

http://www.vsekiden.com

 


Сходни връзки

„Галъп”: БСП води на ГЕРБ с 1%. Спада доверието към Първанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди