изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:00 EEST
Коалиция АБВ, съставена от извънпарламентарни формации, ще участва на евроизборите (ОБЗОР)    
Политика Добрич. Коалиция АБВ, съставена от извънпарламентарни формации, ще участва на предстоящите европейски избори. Извънпарламентарни формации ще бъдат нашите партньори в коалиция АБВ, каза на пресконференция в Добрич Георги Първанов, председател на Националната гражданска инициатива АБВ, президент на Република България 2012 – 2012 година.

Първанов посочи, че АБВ сa критици на ДПС, на управляващите и на парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ, затова на предстоящите европейски избори коалиция АБВ ще бъде съставена от извънпарламентарни формации.
Относно отношението на АБВ срещу протестиращите срещу управлението на Пламен Орешарски, Георги Първанов коментират, че протестът е преминал през много различни форми и в него вероятно има нехомогенен състав от участници. „Протестът загуби своята сила. Той се изчерпа в огромната си част именно поради това, че неуспя да постигне никаква реална цел от поставените”, каза Първанов и допълни, че на този етап протестите не са ефективни.
В парламента има много грозна търговия, от която искат да спечелят всички, каза на пресконференция в Добрич Румен Петков. Петков посочи, че ДПС казват, че няма да правят компромиси, и трябва да има възможност за пропаганда на чужд език - очевидно на турски. По думите на Петков, ключови фигури на БСП, като Красимир Янков и Михаил Миков, са подкрепили това искане, от друга страна Янаки Стоилов е заявил, че БСП няма да допусне подобно нещо и ще се бори с ДПС. Според Румен Петков, по този начин ДПС постига максимално напрягане на избирателите си, ще постигнат трите мандата на предстоящите избори и ще се борят за четвърти. „БСП казва, че ще се бори с ДПС, а „Атака” и ГЕРБ напускат парламента и всички печелят в очите на собствените си избиратели”, заяви Румен Петков. Той посочи, че очаква през следващата седмица представител на ДПС да излезе и да каже, че след обмисляне и с оглед на гражданският мир партията ще оттегли настояването си за пропаганда на чужд език. „И някак си целият този скандал ще мине другото решение, което всъщност касае ДПС – уседналостта. Това е много грозен политически пазарлък зад гърба на обществото и по този начин ще се гарантира изборният туризъм ”,обясни Петков.
На пресконференцията бе коментирано и посланието, че българското общество е незряло за промени в закона за вероизповеданията. Според Емил Кало, българското общество е зряло за верска търпимост, и го прави в един много критичен момент. Председателят на Национална гражданска инициатива Георги Първанов, допълни че въпросът с имотите на вероизповеданията е решен много отдавна в българската история. „Смятам, че връщането към тази тема предизвиква религиозно напрежение, което се прехвърля и на етническа основа. Това не бива да се допуска особено в момент на тежка икономическа и политическа криза”, коментира Първанов. АБВ е против провеждането на предизборна кампания на различен език от българския.
Властта в България се формира и управлява по нелегитимни механизми, заяви Георги Първанов, председател на Националната гражданска инициатива АБВ, президент на Република България 2012 – 2012 година, на среща-разговор с гражданите на Добрич. На срещата присъстваха, водачът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин, Румен Петков и Емил Кало. Пред събралите се, Георги Първанов обясни защо се е наложило обособяването на различна от тази на БСП листа за предстоящите европейски избори. Първанов подчерта, че една от основните причини е необходимостта решително да се скъса с някои от политиките от последните години. На първо място Първанов постави задкулисието в политиката. Той даде за пример с четиригодишното управление на ГЕРБ, когато решенията са се взимали от един, двама души в партия ГЕРБ. Георги Първанов изтъкна, че още тогава той и неговия екип са работили за промяна в политиката и за държава, в която управляващите да спазват правилата. Първанов бе категоричен, че очакванията на хората не са се оправдали и с идването на настоящото правителство на власт. Той допълни, че именно това е довело до рестартиране на проекта АБВ. „Отново сме свидетели на тази политика, която стартира по времето на ГЕРБ“, изтъкна Първанов. Той коментира и размяната на взаимни обвинения между Делян Пеевски и Цветан Цветанов. „Двамата са се срещали, за да договарят как да се слага чадър над бандитите, договаряни са и политически поръчки за това как да бъдат охулвани политически опоненти“, изтъкна Първанов. Със смяната на властта механизмите са останали същите с тази разлика, че сега ключови политици ходят в кабинета на Пеевски, изтъкна Георги Първанов.
Той коментира проекта „Белене“, плоския данък и дебатите в парламента за агитация на чужд език. Първанов бе категоричен, че е необходимо коалиционно споразумение между управляващите политически партии. „На България и е необходима прозрачна политика с твърди ангажименти поети от политическите партии, силно мнозинство и ясни правила за функционирането му“, каза той. Първанов изтъкна, че проекта АБВ се състои от необременени хора, които не се обещавали постове, качествени хора утвърдени и честни професионалисти.
Трябва да има власт с открита публична отговорност, каза на пресконференция в Добрич председателят на Националната гражданска инициатива АБВ Георги Първанов. Въпросът за промяна в устройството на държавата за президентска или парламентарна република бе повдигнат по време на разговор с обществеността на Добрич от самите граждани. Георги Първанов коментира, че трябва да бъде проведена една такава дискусия, но сега не е момента. Според него парламентарната република е показала немалко дефекти защото в момента в правителството работи с никак рейтинг, не се поема отговорност и някой друг взима решенията.
Георги Първанов пое ангажимент, че ако получи доверието на повече граждани и гражданска инициатива АБВ победи убедително на изборите за Европейски парламент, буквално в следващите дни АБВ ще има готовност да инициира дискусия, на която да бъде обсъдена и обоснована визията на АБВ във връзка с правомощията, характера на отношенията между отделните власти в една нова Конституция. Според Георги Първанов, това трябва да стане с коректен професионален диалог и чрез активно политическо общуване да се оберат всички луфтове. Подготовката на един такъв въпрос изисква максимално високо съгласие, каца още Георги Първанов и допълни, че експертите на инициативата ще работят в тази посока. Ще се търси европейския и световен опит за да се определи кой модел е най-добре приложим в България. Георги Първанов все още стои зад думите си за необходимостта от по-широки правомощия на президента. Става въпрос за трите предложения, свързани с начина на преодоляване на президентското вето, правото на президента за директно предизвикване на референдум. „Предлагал съм и съм обосновавал и правото на президента на законодателни инициативи. Ние сме готови и да отидем и по-далече извън тези три правомощия, които за мен са крайно необходими за баланса между властите”, каза Първанов. По време на срещата с гражданите на Добрич, Първанов посочи, че Делян Пеевски командва днес държавата и благославя решенията и инициативата АБВ е единствената, която признава това.
Държавата е заложник на отношенията Станишев – Борисов, каза на среща с обществеността на Добрич водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Основният мотив за рестартирането на проекта АБВ не е борбата за власт, а това, че страната не се развива, посочи Ивайло Калфин. Той добави, че е въпрос на съвест да каже какво мисли и да потърси съдействие за промяна. По време на срещата с хората, която се провежда от гражданската инициатива, Ивайло Калфин подчерта, че вижда неудовлетвореност от това накъде върви България, недоверие към политиците, както и липса на увереност за промяна. „И защото носим отговорност, няма как да се скрием зад поредната партийна листа”, каза Ивайло Калфин и допълни, че има плюсове и минуси за това, че той е бил в политиката. Според него, в момента в страната има пълна неяснота във връзка с правителството, което хората не знаят как е назначено. Според него правителството трябва да е политическо, защото трябва да се носи политическа отговорност. В момента в страната има коалиция, която управлява, но няма коалиционно споразумение.
Ивайло Калфин коментира и разпределянето на 500 млн. лв. по инвестиционната програма на правителството. Според него, има примери за общини, където е очевидна политическата намеса. За това е необходима пълна прозрачност при взимането на подобни решения. Важна тема за гражданската инициатива АБВ ще бъде икономиката, каза още Ивайло Калфин. Той посочи, че не може държавата да не се намесва в икономиката и че за страната ни е необходима дългосрочна политика. Ивайло Калфин каза още, че основната форма на комуникация на АБВ ще бъде диалогът с гражданите, политическите партии и дори с опозицията.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Коалиция АБВ, съставена от извънпарламентарни формации, ще участва на евроизборите (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди