изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-08-13 @ 02:29 EEST
ДА ПОМОГНЕМ НА 3-ГОДИШНИЯ БОБИ!    
Общество „Той е много желано дете! Много дълго го чакахме…”. Това споделя пред репортер на НДТ Галя Георгиева от Добрич – майка на Божидар Милчев Георгиев. Детето е на 3 години е страда от Детска церебрална парализа и Епилепсия. Има проблеми и с очичките – в момента е с 6 диоптъра и половина. По настояване на съсед Галя и съпругът й Милчо се обърнаха към вестника с молба за съдействие – да призовем хората с добри сърца да помогнат детето им да води по-добър живот и да има по-големи шансове и възможности за лечение.


Защото Галя и Милчо Георгиеви са поредното българско семейство с болно дете, от което държавата е абдикирала…


Проблемите на Боби са от раждането – тогава той се задушава, разказва майка му. Детето прекарва месец и половина в Неонатологично отделение, в ковьоз. „Беше между живота и смъртта…”, допълва Галя. Благодарение на д-р Снежана Александрова – тогавашен началник на отделението, и екипа й момченцето е спасено. „Боби е с много лошо ЕЕГ, прави често гърчове, има две огнища на Епилепсия. Казаха ни, че с израстването положението му ще се влошава. Трудно се храни, не може да ходи и да стои седнал….”, разказва майката. И споделя, че дори в известната Клиника на Чавдаров отказали да го лекуват.  „Казаха ни да му вземем инвалиден стол и така да го гледаме… Ние решихме да се борим!!!”, категорични са родителите на болното дете. Други медици дори ги посъветвали да го оставят, „но лекарка ни каза, че така няма да оцелее…”
И животът на това семейство е действително борба. Борба с болестта, борба за оцеляване, борба с отношението на хората около тях… „Всички се отдръпнаха от нас…”, споделя с болка в гласа Галя. Тя не може да стане личен асистент, по думите й – по европейски проекти от 2 години и половина не приемат молби. Не може и към социалните служби, защото не е регистрирана в Бюрото по труда като безработна. От скоро се е върнала на работа в обувна фирма. Милчо е безработен. От октомври не взема пари от борсата. Занимава се със строителство, преди това е работил във фирма на Варна. От там се отказал, за да може да води Борислав до дневния център, който посещава. Милчо може да стане личен асистент, но признава, че няма да се справи с гледането на детето, с храненето му. Семейството има и по-голям син. Заплатата на Галя е около 300 лева, от ТЕЛК получава 186 лева, взема и двойни детски. А разходите само за болното дете са над 200 лева на месец. Доскоро е приемало лекарство от Русия, което позволява на мозъчето да се развива до 17-годишна възраст. Пие и допълнителни медикаменти с калций и такива, които са за да не му се дразни стомахчето от другите лекарства. Памперсите му са 50 лева, нужни са и средства за гориво, за да може баща му да го води до дневния център… Известно време викали рехабилитаторка у дома, за да работи с него – да го раздвижва, да следи развитието му. Тя споделяла, че в сравнение с другите деца с такива диагнози при него имало по-голям напредък. Но и от това се отказали – заради липса на средства… Невролог на детето е д-р Денева, която идва на три месеца в Добрич, но се налага родителите му да го водят и в София – в болницата „Свети Наум”, в която работи лекарката. И това също е свързано със средства… „Като ходим в София, толкова много болни деца виждам… Уплаших се…”, споделя Милчо.
В момента Борислав посещава Дневния център за деца със специални нужди на Дома за медико-социални грижи за деца. Грижите там са големи, много сме доволни, с него работят рехабилитатор, логопед, психолог, споделя Галя. От скоро Борко е преместен в малка група, там се чувства по-добре. „В голямата група има много деца, той се превъзбужда, прави гърчове… Не веднъж са се обаждали да го приберем”, споделят родителите. Галя и Милчо разчитат много и на д-р Цанков – детски невролог от София, вече пенсионер. Тъй като Боби казва срички, той им дал надежда, че може да проговори, да проходи. Заради сричките на същото мнение – че може да проговори, е и психоложка от центъра в Добрич. Големи надежди за Галя и Милчо дават и лекарствата, които получават от Русия, предписани им от д-р Цанков. Сега те са спрени заради лошото ЕЕГ на детето. Но докато ги е приемало имало напредък – започнало да прави с помощта на възрастен по 10-12 крачки.
„Иначе е много лъчезарно дете, усеща всичко, разбира всичко. Обича да му пеят, да му говорят, да му разказват приказки”, споделя Галя. Тя и съпругът й са категорични, че ще търсят лечение за болното си дете и в чужбина. В момента искат да му закупят вертикализатор, който ще позволява да е детето да сяда, да е изправено. Проблемът обаче отново е финансов – той струва около 4 000 лева, които не могат да си позволят… Семейство им подарило вертикализатор, но той е за по-голямо дете. Те го дали на друго, което има нужда и може в момента да го използва.
Тази година по-големият син на Галя и Милчо Георгиеви имат абитуриент. На въпрос как ще се справят с бала, Милчо не се оплаква, а отговаря кратко: „Ще се справим”.

Убедени сме, че има хора с големи сърца в нашия град и областта, които ще помогнат. Можете да направите това на банкова сметка:

IBAN: BG50STSA93000020961763
BIC: STSABGSF
Божидар Милчев Георгиев.

 


Сходни връзки

ДА ПОМОГНЕМ НА 3-ГОДИШНИЯ БОБИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди