изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:53 EEST
Служителка на ДАТО е задържана при операция на ДАНС, ДАТО и Прокуратурата за изнасяне на държавна тайна (ОБЗОР)    
Ред и сигурностСофия. Служителка на новата агенция ДАТО е задържана за изнасяне на информация за специални разузнавателни средства. Повдигнато й е обвинение, свързано с изнасяне на държавна тайна. Служителката е задържана вчера на работното си място и към момента е в ареста. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата, в който взеха участие заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на ДАТО Цветан Китов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обяви на пресконференция, че е проведена съвместна операция на ДАТО, ДАНС и Прокуратурата. Задържана е служителка на ДАТО, при извършване на престъпление на работното място. Служителката се казва Антоанета Александрова Първанова, работи в ДАТО от 2010 година. Периодът, за който е разследвана, е 5 ноември 2013 година до 25 декември 2013 година. Разследването продължава и периодът може да се разшири.
Цветан Китов, председател на ДАТО, заяви на пресконференцията, че през 2010 г. служителката е работила в сектор в ДАТО за приемане на искания за специални разузнавателни средства. Задълженията й в този сектор са били свързани с три изисквания – дали искането за СРС е законно, второто й задължение е - да въвежда данните в електронния регистър и третото задължение е след сверки и проверки, с електронен талон, да въведе искането за СРС за по-нататъшно изпълнение. Откакто ДАТО е самостоятелна агенция, в ДАТО има внедрена система за сигурност. Чрез тази система, е постъпил сигнал срещу Антоанета Александрова Първанова. Установено е, че служителката е извършвала нерегламентиран достъп до специални разузнавателни средства. Правила е проверка срещу заплащане – дали срещу дадени лица се прилагат СРС.
Обвиненията срещу служителката са по чл. 357, ал. 1, приложение едно от Наказателния кодекс, което касае изнасяне на държавна тайна.
Съвместната операция е между ДАТО, ДАНС и Прокуратурата. Тази реализация показва нови отношения между институциите, каза председателят на ДАТО Китов. Той добави, че е започнала реформа през септември 2013 г., която е приключила на 16 януари 2014 г.
Председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви на пресконференцията, че вредата от дейността на служителката е огромна, защото касае националната сигурност. Тази акция е прекрасен пример за това, че прилагането на СРС може да се осъществява в две институции и по този начин да има взаимен контрол и проверки. ДАТО може да проверява ДАНС и ДАНС да проверява ДАТО, каза Писанчев.
Градският прокурор на София Христо Динев заяви на пресконференцията: Благодарение на ДАТО и ДАНС, и Градска прокуратура, беше повдигнато обвинение на Антоанета Александрова Първанова по чл. 357, ал. 1, приложение едно от НК за изнасяне на засекретена информация/държавна тайна. Обвинението в момента се доказва чрез разпити, които се провеждат. Механизмът е - нерегламентиран достъп до засекретена информация. Имаме доказателства, че дадени лица са били на месечен паричен абонамент, в замяна на това да получават проверка дали телефонът се следи, съответно в каква служба се следи, и каква е информацията, която има по случая. За лицата става ясно, че са били на „високо социално ниво”. Сред тях няма политици. Разследването е за периода 5 ноември 2013 г. до края на 2013 г. През 2010 г. служителката е била преназначена на същата позиция. Възпрепятствала е много разследвания и е изнасяла информация многократно. Имало е посредници в дейността й, близки нейни роднини.
Весела МИХАЙЛОВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Служителка на ДАТО е задържана при операция на ДАНС, ДАТО и Прокуратурата за изнасяне на държавна тайна (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди