изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:02 EEST
ПОРЕДЕН УСПЕХ В МАРКИРАНЕТО И ПРОУЧВАНЕТО НА ЧЕРВЕНОГУШИТЕ ГЪСКИ    
ЕкологияПри поредното залагане на ракетните мрежи в края на миналата седмица екипът на БДЗП и WWT (Великобритания) е успял да улови 45 червеногуши и 35 големи белочели гъски в нивите на земеделска кооперация „Дуранкулак“, които се намират непосредствено до Дуранкулашкото езеро.
PN 017-14 19.02.2014 ДУРАНКУЛАК: При поредното залагане на ракетните мрежи в края на миналата седмица екипът на БДЗП и WWT (Великобритания) е успял да улови 45 червеногуши и 35 големи белочели гъски в нивите на земеделска кооперация „Дуранкулак“, които се намират непосредствено до Дуранкулашкото езеро.


Тази дейност се извършва с цел събиране на детайлна информация за поведението и местата на хранене и нощуване на гъските, както и проучване на взаимовръзката между факторите на безпокойство и поведението на птиците.  Данните, събрани посредством предавателите ще допринесат за определяне на най-важните места за опазване на вида, планиране на агроекологични мерки за хранителните им местообитания и аргументиране на опазвнето на околния ланшафт, важен за презимуването му в България, посочват от дружеството.
Полевият екип на проекта е поставил общо 12 предавателя. На 8 от червеногушите гъски са поставени радио предаватели с цел проследяване на придвижванията им в района на зимовището, а на други 4 -  сателитни предаватели, които очакваме да отчитат движенията на птиците по целия им миграционен път до Сибирската тундра и обратно. Предавателите се поставят  на най-здравите мъжки индивиди. В допълнение, на птиците се поставят и цветни пръстени с буквен код за последващо идентифициране при полеви условия. На част от големите белочели гъски се поставят и нашийници със същата цел. Тази допълнителна маркировка ще носи през годините ценна информация за произхода и местата на пребиваване на птиците, за което разчитаме и на наблюдателността на колеги от други страни по прелетния им път. Опръстеняването се провежда в сътрудничество с Българската орнитологична централа.
Сателитните предаватели ще предоставят неоценима информация за любимите места за почивка и харанене на този застрашен от изчезване вид по протежение на близо 6000-километровия прелет до местата му за гнездене на полуостровите Гидан, Ямал и Таймир. НДТ


 


Сходни връзки

ПОРЕДЕН УСПЕХ В МАРКИРАНЕТО И ПРОУЧВАНЕТО НА ЧЕРВЕНОГУШИТЕ ГЪСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди