изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:25 EEST
ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ ДВОРЕЦА ЩЕ Е С НОВА ГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР    
НовиниНови градини, оранжерии и ферма за компостиране предстои да се изградят в Ботаническата градина

Проектът „Трансгранично изкуство по Черно море“ бе представен на пресконференция в Балчик от представители на културен център „Двореца“ и Университетска ботаническа градина, които са част от партньорите по него. Основна организация е община  Текиргьол в Румъния, където предстои да се изгради парк за отдих с ботаническа градина. Другите партньори са университет „Овидиус“ в Констанца и община Балчик. Общата стойност на проекта е 1,5 млн. евро, от които 77 000 евро е бюджетът на КЦ „Двореца“, а 478 000 евро – на Ботаническата градина, останалите са за румънските партньори, обясни координаторът по проекта, директорът на КЦ „Двореца“ Жени Михайлова. Тя припомни, че проектът е разработен през 2009 г. с участието само на „Двореца“. След решение на Министерски съвет относно предоставяне на територия на Софийския университет, през миналата година като партньор е включена и Ботаническата градина.
Основните цели на проекта са създаване, модернизиране и разширяване на природни туристически атракции в румънския град Текиргьол и Архитектурно-парков комплекс “Двореца” - Балчик чрез развитие на природни и исторически забележителности, стимулиране на общи трансгранични инициативи и стратегии за постигане на дългосрочни резултати от проекта. Популяризиране на новите туристически атракции, създадени от проекта в двата крайбрежни райони на Румъния и България на външния и вътрешния пазар и туризъм, свързани чрез създаването на нови инструменти и информационни ресурси за културен и природен туризъм.
Предвижда се в Двореца в Балчик да се реставрира и модернизира галерия „Тихото гнездо“ и „Тунела“, като втората ще бъде специализирана като скулптурна галерия. Ще бъде изграден и културно-информационен център. Намерението на ръководството на Двореца е да се събере богата база данни за исторически и археологически забележителности в Североизточна България, която да се предоставя на посетителите.
Чрез планираните дейности се очаква увеличаване на туристопотока, модернизиране и разширяване на целия ресурс за културен туризъм.
В Ботаническата градина предстои да се изградят ферма за компостиране, напоителна система, нова градина на площ от 20 декара, нова оранжерия с площ 150 квадратни метра, както и да се направи висяща градина.
 Проектът се реализира по приоритетна ос 3 "Икономическо и социално развитие" на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Началото е поставено през юли 2013 година, а крайният срок е януари 2015 г.  НДТ


 


Сходни връзки

ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ ДВОРЕЦА ЩЕ Е С НОВА ГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди