изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:57 EEST
Полицията обяви война на дилърите край училищата    
Ред и сигурностМасова регистрация на улични дилъри с невръстни клиенти. Изготвяне на интерактивна карта на местата, където се предлагат наркотици. Внедряване на агенти по наркосборищата. Събиране на информация за търговия с опиати от социалните мрежи, родители, лекари, медии и неправителствени организации.

Това са част от мерките, които включва изготвената от МВР стратегическа програма за опазване на сигурността на децата, за която съобщи главният секретар Светлозар Лазаров. Ключово място в нея заема ликвидирането на търговията с дрога, която от години се вихри около училищата.

В плана за действие са включени не само криминалисти, но и експерти от образователното министерство, отговорници по обществения ред към общините и шефове на охранителни фирми, които пазят учебни заведения.

В големите градове ще се използва добрият опит на Столичната община, която разполага с камери в 70% от училищата и детските градини. Инспекторатите по образованието организират курсове за ученици, на които се разснява какви са видовете наркотици и рисковете от употребата им.

Като част от програмата за превенция ще се провеждат и анонимни анкети сред подрастващи - дали са опитвали дрога, откъде са се снабдили, познават ли съученици или връстници от квартала, които се друсат или продават опиати. В България сега са регистрирани 31 316 наркозависими, но реално броят на пристрастените надхвърля 150 000. Не е тайна, че дилърите отдавна са завзели районите около училища, университети и общежития, продават в дискотеки и компютърни клубове. Най-масова е търговията с "трева" и синтетични наркотици.

"Понякога невръстните клиенти получават първите си цигари марихуана или хапчета амфетамин безплатно, а по-късно плащат с пари, които вземат тайно от родителите си. Впоследствие започват да крадат, за да си набавят поредните дози", коментира полицай.

Между гимназисти: Да си вземем от летящото

СТОЯН НЕШЕВ

София, Първа английска гимназия, 9,10 ч.
Две момчета на около 16-17 години допушват цигарите си на оградата пред елитното училище.
"Леле, добре, че не го изпушихме вчера това цялото, че щяхме да станем на мармалад", въздиша единият. "Мамата си тракаше, братле", откликва другият, който носи на гърба си ученическа чанта. След малко с бавна крачка трети юноша се приближава до компанията. "Ай да ходим да си вземем от т'ва летящото... Или ще ни донесат тука?..."

Тримата се оглеждат и забелязват изглежда "нездравия" ни интерес. Отдалечават се. Около училището е пусто, тече първият час. предполага се, че учениците са в класните стаи.
10,30 ч, звънецът е бил, започва голямото междучасие. Учениците излизат по групи, някои дъвчат закуски, други се насочват към оградата, заобикалят я отвън и палят цигара.

След минути най-гъсто населено се оказва едно място до оградата между вътрешния двор на училището и изоставена сграда. Там се е образувало нещо като бунище, осеяно с фасове и смачкани кутии от бира. В боклука се забелязва и хвърлена спринцовка. Младежи пушат и споделят преживяното от снощи.

"Имаш ли?", пита малчуган свой съученик, по-едър, може би от по-горен клас. Той отговаря: "Ей, с'я си взех двайсетица. Ама не мо'а да ти дам." Следва кикотене по адрес на часа по математика - скучен бил, не разбирали какво казва учителят.

"Какво взимате, какво е двайсетица", пита репортер на "Труд". Момчетата се споглеждат и промърморват, че това била нова покер игра, в която се разменяли силни карти. След малко един пояснява, че става дума за порция "трева".

В тричасовия престой на екипа на "Труд" наоколо се забелязват съмнителни млади и по-възрастни хора. Обикалят без видима цел, озъртат се често.
12 ч, часовете продължават.

Трима ученици са се скрили зад трансформатор и с цигари в ръка обсъждат сериала "Под прикритие".

"Гледа ли го, бе? Куката ги изтрепа всичките. Той ще стане богът на белото", запалено коментира младежът. Момче и момиче се отдават на невъздържани ласки и целувки между паркираните автомобили.

Разговаряме с охранителя в гимназията.

"Режимът е строг. Не съм видял дилъри, но когато има съмнителни, ги гоня. Обаждам се на Пето районно и те действат - казва той. И добавя: - Вземаме мерки за ученици, които посещават занятията в неадекватно състояние. И постоянно правя забележки на децата, които пушат по оградите."

От управата на гимназията отказаха коментар.

Класни стаи до леговищата на зависими от опиати 

ГАБРИЕЛА ВЪЛЧЕВА

"Ей, хлапе, цъкаш ли бакуган?"
"Цъкам коз, бате, искаш ли?"

Разговорът е между двама малчугани до оградата на елитно столично училище. Единият е дилър, предлага някакъв опиат.

"Малолетните дилъри не носят наказателна отговорност за действията си", обяснил ни е преди това млад училищен пазач и ни е препратил към "съседното даскало", защото в тяхното всичко е "по мед и масло".

В 18 СОУ "Уилям Гладстон" охранител на пенсионна възраст ни обяснява: "При мен не стават инциденти. Преди да сложат нова ограда, камери и СОТ, в задния двор се събираха наркомани, но сега не е така."

Наблизо е най-популярният сборен пункт на наркозависими в София - градинката на църквата "Св. Николай Софийски". Там децата от 18-о и от съседното 134-то СОУ "Димчо Дебелянов" очевидно имат лесен достъп до продавачи на наркотици.

"В междучасието всеки може да мине оттам и да се зареди с нещо", споделя ученичка. Охраната нямала право да ги обискира, така че можели да внасят в клас и алкохол, и опиати.

"Не съм имала проблеми с ученици, но се боя за моето дете и не го пускам в градинката" , казва учителка.

Преди да посетим техникума "М. В. Ломоносов", получихме сигнал, че ученици там въртят търговия на марихуана. Потвърждение получихме само от продавачка в съседно кафене, където по всяко време учещи пушат, пият и си си "уреждат размяна". Охранителят "нямал информация", нито колегата му, с когото се редувал на смени. Сподели само, че забраната за пушене се заобикаля - "отиват до кафето на отстрещния тротоар". И друг проблем: "Съвсем близо до училището, до Владайската река на булевард "Сливница", има леговище на наркомани. Там се събират, особено през зимата, край топлите тръби..." Това потвърдиха и група осмокласници от съседното училище, което се намира в същия двор и гледа към същата река.

"Ако някой иска нещо да си купи, не е проблем да го намери там", поясни осмокласник.
Според учител по физкултура обаче "децата тук са прекалено интелигентни и амбициозни, за да се занимават с такива неща". Той работел по-рано в 15-о СОУ в квартал "Надежда" и имал там възпитаници, които и употребявали, и продавали наркотични вещества. Оттам добре познавал ефектите на марихуаната. Познавал , когато негов ученик е "напушен". Знаел как възрастните пласьори вербували хлапета за помощници, понеже полицията след залавяне ги пускала и ги предавала за превъзпитание на родителите.

Висящи кецове - знак за дрога

Висящи кецове по жици или клони маркират района на наркодилъра. Тази мода стигна и до България през 2010 година, казват криминалистите.

Феноменът Shoefiti ( от "обувки" - англ.) за първи път се появява през 1998 г. в Атлантик Сити, САЩ, когато търговец на дрога отказва да сключи сделка по мобилен телефон, защото е подслушван и казва на клиента си да дойде до дома му, пред който висят обувки.

И сега по доста улици и огради на училища в София, Пловдив, Варна и Бургас висят вързани кецове. Ченгетата доскоро като че не ги забелязваха, но сега дебнат наоколо.

Ако детето ви се друса - по вълчия глад ще познаете

Как да познаем дали детето ни взема дрога и какво да направим против това? Ето част от съветите на МВР към родителите:

Ако детето ви употребява психоактивни вещества, ще забележите това по:

- Нездрав външен вид и промяна в цвета на кожата.

- Повишена сънливост и апатия или обратното - безсъние.

- Силна раздразнителност и агресивност.

- Загуба на апетит или обратното - вълчи глад, особено към сладкото, и пиене на много вода.

- Бързо отслабване.

- Силно разширяване или свиване на зениците.

Ако откриете подобни симптоми:

-  Запазете спокойствие и се опитайте да разберете дали детето ви е употребило дрога инцидентно и какъв вид.

- Не търсете виновен, а помислете как да запазите доверието между вас и как да сте най-полезни на детето си.

- Посочете му аргументи за отказване от дрогата.

- Обещайте му своята подкрепа.

- На всяка цена потърсете компетентна помощ.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Полицията обяви война на дилърите край училищата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди