изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:43 EEST
Кокаин за 273 млн. лв. в гумите от рали „Дакар”    
НовиниЧист кокаин на стойност близо половин милиард лева беше задържан при съвместна акция на МВР и френската полиция. Дрогата била скрита в камион, натоварен с резервни гуми за коли, участващи в рали „Дакар”. При акцията са заловени 1400 килограма кокаин, който е оценен от разследващите на 273 млн. лв. Това съобщиха вчера на пресконференция главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Техниката от състезанието трябвало да се върне обратно в Европа с кораб. Той бил натоварен в Чили и пътувал за пристанище във Франция. Дрогата е била произведена в Боливия и предназначена за Западна Европа. Задържана е на кораб, на който са превозвани автомобили, камиони и техника за ралито "Дакар". Разследването на канала за дрога започнало, след като българските ченгета получили оперативни данни, че предстои трансфер на голямо количество наркотик от Латинска Америка. Анализ на риска е установил в кои камиони и по какъв механизъм е прикрит кокаинът. Дрогата е открита в резервни гуми за участниците в ралито. Те са били напръскани със специален спрейкойто да не позволи на скенерите на пристанищата да уловят дрогата. Кокаинът е бил по 100 кг във всяка от гумите в разфасовки от по 5 кг, съобщи още Лазаров. По време на международната операция са били задържани четирима участници в канала – двама във Франция и двама у нас. Българите са закопчани във Варна, съобщиха вчера френски медии. Според разследващите те били организаторите на канала.Закопчаните във Франция мъже са с испанско гражданство и се предполага, че те са осигурявали логистиката на пратките. Арестувани са на магистралата след сериозна гонка с френските ченгетал Разследващите смятат, че дрогата е трябвало да отпътува за Испания и затова акцията на полицията ще продължи освен у нас и на Иберийския полуостров. „Българите имат водеща роля в този канал. Разследването ще установи колко пъти и дали е имало и други доставки”, добави Светлозар Лазаров. Главсекът каза още, че не би се учудил, ако някои от участвалите в канала българи са известни. „Арестите продължават и в момента“, уточни Лазаров. Той обясни, че при размесване на наркотика ще се получи 5 тона кокаин, готов за продажба. Главсекът  каза още, че българите, участници в канала, са на високо ниво. На въпрос да очакваме ли от там да излезе наследникът на Брендо, Лазаров отказа коментар. Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан пък заяви, че това е било една от най-добрите акции срещу наркотрафика във Франция, като похвали дипломатично българските власти, че тя не би била възможна без тяхното съдействие.

Тарашат дома и автокъщата на общинар от ГЕРБ

СНИМКА БОРИС ВОЙНАРОВИЧ
Униформени полицаи охраняват района около автокъщата, докато техни колеги проверяват документацията вътре и запечатват компютрите.

Суперлуксозната автокъща А2, която е собственост на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, беше обискирана вчера при акция на МВР. Само часове след като главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров обяви за задържаното рекордно количество кокаин, полицаите атакуваха автокъщата и дома на Алексиев. Именно той е и българският пилот в състезанието „Дакар”. От МВР не отрекоха възможността българският екипаж да е свързан с кокаина. Нощните обиски засилиха подозренията на разследващите в тази посока. До късно експерти запечатваха компютрите в автокъщата. „Има някаква проверка. Не знам кой я прави, защото не съм там. Нашият камион - на отбора, се прибира от Франция към България. Вчера е имало някаква акция във Франция и има задържан камион. Не е нашият. В момента съм в София и не са ме викали на разпит“, коментира пред „Монитор“ Алексиев, който е шеф на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет и член на Общото събрание на Общинска банка. Той се състезаваше заедно с навигатора си Пламен Николов и мениджъра на отбора Тодор Христов.

МВР: За година заловената дрога се увеличи в пъти

Главсекът на МВР Светлозар Лазаров и посланикът на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан разказаха за операцията.

По сравнителни данни за задържания наркотик за 2013 година спрямо 2012 година хероинът е 3 пъти повече. 2 пъти повече е кокаинът, марихуаната и канабисът пък е 2,5 тона през 2012 г. в сравнение с 30 тона през 2013 година. Главният секретар на МВР не отговори на въпрос за това дали в международната акция ще стане ясно името на "нов кокаинов крал". "Трудно ми е да говоря за "кокаинови крале", защото тези, които говориха за кокаинови крале, съвсем удачно забравиха, че досъдебното производство по т.нар. "кокаинов крал" беше стартирано 2006 или 2007 година”, каза той. Главният секретар припомни, че ако се вярва на предишните управляващи, това означава, че гръбнакът на престъпността у нас е пречупен. Акции като тази с боливийския кокаин обаче ги опровергавали.
http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Кокаин за 273 млн. лв. в гумите от рали „Дакар” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди