изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:53 EEST
Синът на Касим Дал направил заменки за милиони    
Новини В заменки за милиони лъсва името на сина на зам.-шеф на ДПС и новоизпечен реформатор Касим Дал - Исмаил. Сделките до една са по схемата "кон за кокошка", а договорите са сключени във времената , в които Дал-младши е бил на възраст над двадесетте, пише "Телеграф".

Тя може и да е крехка, но пък явно е имал рамо от баща си, защото заменките са минавали все през хора, считани за приближени на настоящия зам.-шеф на Народна партия „Свобода и достойнство” (НПСД) Касим Дал. В същото време по документи самият Дал-старши твърди, че е
беден като църковна мишка макар да демонстрира охолен живот и откровено пристрастие към джиповете. Лукс, парите за чието поддържане се твърди, че идват от турските служби. Впрочем контрастът между декларациите и реалността си има просто обяснение – докато синът му не е публична личност, Дал-старши от години е длъжен да обявява имуществото си пред Сметната палата.

Така справката в сайта на държавните одитори показва, че на хартия зам.-шефът на НПСД дори няма жилище на свое име, нито на това на съпругата си – Филиз. През 2013 г., когато приключи мандатът му в парламента и не успя да се дореди до нов, политикът декларира, че излиза от властта без имоти и без пукнат лев. От 2007 г. досега декларацията му е абсолютно празна и липсват данни дори за депозити или налични пари. Подобно е положението и в имотния регистър на страната, където пише, че Дал-старши притежава единствено една трета от 2 дка парцел във варненското с. Дръндар, което е съседно на родното му село Николаевка.

Дели имота с двете си сестри Зюмбюл и Зейнеб. През 2006 г. дарява единствения апартамент, който някога се е водил на него и на жена му – жилище от 65 кв.м във Варна. Той и Филиз приписват апартамента на по-голямата му сестра – Зюмбюл. Справката в Търговския регистър не е по-различна. Според данните в него и в системата за фирмено разузнаване ДАКСИ Касим Дал никога не е участвал във фирми и фигурира в регистрите единствено като управляващ или член на бордовете на 4 фондации. Въпросът е как човек, който на хартия няма нищо, а партията му дори не е във властта и не взема субсидия, поддържа луксозния начин на живот, който демонстрира. Дал-старши е пословичен с любовта си към тузарски немски коли от най-висок клас (б.р. - в последно време е засичан с ауди и беемве), движи се с личен шофьор и охрана, не крие страстта си към маркови питиета и пури и се е регистрирал на два адрeса в баровския кв. „Изток”.


Част от отговора на този въпрос най-вероятно се крие в благосъстоянието на сина му който за разлика от баща си в момента може да е на само 31 години, но вече се е разписал в регистрите като крупен бизнесмен и успешен прекупвач на имоти. Успехите му на второто поприще датират от 2003 г., когато е бил едва на 21 години. Тогава през март - само 3 месеца след рождения си ден, той купува 144 кв. м апартамент на ул. „Велики прелом” 12 в кв. „Бъкстон” в комплект с 6 тавански помещения и една четвърт от парцела под кооперацията за 107 000 лева. Само два месеца по-късно – на 29 май, заменя купените обекти срещу апартамент от 173 кв.м в топдестинация в София – аристократичната ул. „Жолио Кюри” в кв. „Изток”. По документи замяната е почти равностойна. Новото жилище е оценено на 101 800 лева, а апартаментът, таванските помещения и парцелът, давани от младежа – на 101 038 лева. Предвид факта, че е трябвало да се бръкне с още 23 бона за ДДС, режийни и местен данък, по документи изглежда, че Дал-младши се е овътрил.

21-годишният младеж дори „щедро” дарява разликата в стойността в полза на заменителя. А заменителят е областната управа на София. В това се крие и разковничето в сделката. Справката за пазарните цени, на които са вървели имотите през 2003 г., показва, че всъщност жилището на „Жолио Кюри” реално е било над 2 пъти по-скъпо. При положение че към края на май 2003 г. квадратът в район „Изгрев” е вървял средно по 733 евро, пазарната стойност на апартамента е била около 127 000 евро, или 248 000 лева. С други думи, със 150 бона по-висока от вписаната в нотариалния акт оценка. Завесата как точно младежът се е уредил с толкова изгодна сделка се повдига от факта, че тя е сключена лично от тогавашния областен управител на София Росен Владимиров. Освен че Владимиров в момента, по подобие на Дал, също вече е бивш депутат и бивш зам.-шеф на ДПС, той беше считан и за част от обкръжението на бащата
на Исмаил.

Любопитното е, че самият Дал-старши в момента се води живеещ на два адреса, като единият е именно полученото от сина му жилище на ул. „Жолио Кюри”. Другият адрес е на №15 на улицата – т.е. в съседния блок. И двата блока са дипломатически. Името на Дал-младши е свързано и с още две много по-крупни замени. Централна фигура в тях обаче е негов съдружник – Сергей Кючуков. През октомври 2005 г. Кючуков заменя 152 дка ниви във вътрешността на страната срещу 52,082 дка на топмясто – в местността Козаджи на варненското село Тополи, което се намира току до морето. Сделката е между неговата фирма „Сортоизпитване – Тополи” и земеделското министерство, което по това време е управлявано от друг кадър, считан за приближен на Дал - Нихат Кабил. Според списъка със заменките, публикуван на сайта на ведомството, нивите, предоставени от Кючуков, са оценени на 59 991 лева, а парцелите в село Тополи – на 62 753 лева. Две години и половина по-късно обаче абсолютно същите имоти ще бъдат заложени от „Сортоизпитване - Тополи” срещу кредит от 957 000 евро, или 1,87 млн. лева. С парцелите се гарантира почти изцяло изтегленият през януари 2008 г. банков заем, като допълнително са дадени само дворно място от 6 дка, полска лаборатория и два навеса.

Това означава, че реалната стойност на заменените имоти със сигурност е над 1,5 млн. лева. Още повече че горе-долу такава е и средната пазарна цена в тази местност. Самият кредит пък е теглен в полза на друга фирма, в която участие има Кючуков - „Топбетон” ООД. Там обаче той не е едноличен собственик, а е съдружник с още три лица, сред които и Исмаил Дал. Дал-младши е сред създателите на дружеството, което е вписано в регистрите през юни 2007 г., а излиза от него през октомври 2008 г. - шест месеца след изтеглянето на заема. Освен чрез собствениците и чрез заема „Сортоизпитване - Тополи” и „Топбетон” са свързани и чрез местоположението си. Те се водят на един и същ адрес.

А случайно или не, след излизането на Дал-младши фирмата потъва във всякакви задължения, в това число и данъчни.
Какво се е случило с милионите от кредита, остава загадка. Впрочем „Сортоизпитване - Тополи” лъсва и в още една заменка, отново правена по времето на Нихат Кабил. Тя е заведена в имотния регистър на 31 октомври 2006 г. и при нея фирмата дава 87 дка нива в село Бъзович, Бяла Слатина, срещу две в балчишкото село Кранево. Едната нива на морето, предоставена от земеделското министерство, е 52 дка и се намира в местността Сакар тепе, а другата е 12 дка и е в Карчанлъка.

НАП и прокуратурата ще бъдат сезирани за разминаването между декларираното и фактическото състояние на Касим Дал, както и за незаконно облагодетелстване от негова страна и от страна на сина му Исмаил, като явно бащата е използвал политическите си връзки в своя полза, което говори за корупция. /  http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Синът на Касим Дал направил заменки за милиони | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди