изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:45 EEST
СКАНДАЛ ОКОЛО МЕСТЕНЕТО НА РУСЕНСКИТЕ МЕЧКИ В ДОБРИЧ    
Екология

Русенски зам.-кмет плаши с жива верига, ако мечките бъдат преместени в Добрич



Скандал около съдбата на двете мечки в русенския зоокът е на път да избухне между общината в Русе, екоминистерството и фондация "Четири лапи", предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Причината е писмо от зам.-министъра на екологията Атанас Костадинов, с което той уведомява кмета на Русе Пламен Стоилов и кметицата на Добрич Детелина Николова, че двете мечки Бойка и Станди ще бъдат взети от Лесопарка "Липник" и преместени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. И всичко това с посредничеството на фондация "Четири лапи" и Сдружението за защита на животните.

Скандалът избухна всъщност още в четвъртък, когато кметът на Русе научи от медиите, че в Добрич се подписва договор за русенските мечки, които той не е давал на никого. В резултат договор с фондацията не е подписан, но часове по-късно идва писмото от МОСВ, с което се информира, че екоминистерството ще се погрижи за преместването на двете мечки.

От общината в Русе са категорични, че нямат намерение да си дават животните. Те ще напишат на свой ред мотивирано писмо до екоминистерството, за да се обосноват. Според зам.-кмета по комуналните дейности Свилен Иванов, МОСВ е въведено в заблуждение от природозащитниците. От общината смятат, че за мечетата е опасно да бъдат местени, тъй като цял живот са живели в клетката в Лесопарка. Освен това няма да бъдат в открито пространство, а отново в клетка. Зам.-кметът Свилен Иванов заяви, че е готов да си подаде оставката и да направи жива верига заедно с други русенци, за да не допусне мечките да бъдат взети.

От няколко години върви преписка между местната власт и държавата за прехвърляне на Лесопарка край Русе на общината. Има изготвен проект за изграждането на модерна зоологическа градина, но той ще може да се реализира едва, когато теренът стана общински. От местната администрация изразиха надежда, че до края на годината това все пак ще се случи и в бюджета за 2015 г. ще се заделят пари за начинанието.

Бойка и Санди са родени в русенския зоокът, за тях се грижат денонощно двама работници, а русенски бизнесмен е поел грижата за прехраната им. В момента двете мечета се нуждаят от стоматологични услуги, които ще им бъдат осигурени чрез специалисти от Германия.

Според публикация на dunavmost.bg, обаче на 20.08.2013 г. кметът на Русе Пламен Стоилов е изпратил писмо до Министерство на околната среда и водите, Дирекция "Национална служба за защита на животните", в което той апелира към оказване на помощ за преместването на мечките в лицензиран зоопарк. Министерство на околната и водите връща писмо до кмета /с дата 20.02.2014 г./, в което пише, че мечките ще бъдат транспортирани в Добрич в периода март - май 2014 г. Това е в резултат на действията на местната активистка за защита на животните Жени Попова, която алармира фондация „Четири лапи“, че двете мечки от зоокъта в Лесопарк Липник живеят при много лоши условия. Животните се отглеждат в покрита  клетка, направена преди повече от 30 години.

Припомняме, че договорът за преместването на двете мечки от Русе в лицензирания Център за защита на природата и животните в Добрич, където се предлагат най-добрите условия за отглеждане на кафява мечка у нас, трябваше да бъде подписан миналата седмица, но това бе отменено в последния момент.

НДТ потърси директора на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Севдалина Венкова. Тя коментира, че това са отношения между министерството и община Русе. „Ние бяхме помолени, тъй като имаме прекрасни условия, да приютим мечките, като те остават собственост на община  Русе“, каза тя. И допълни, че зоопаркът в Добрич предлага временен подслон за двете мечки, докато се реши проблемът с изграждането на ново съоръжение, подходящо за отглеждане на мечки в Русе.

Венкова обясни, че Центърът за защита на природата и животните в Добрич, респективно община Добрич, са били потърсени от министерството и фондация „Четири лапи“. Фондацията се е ангажирала изцяло с издръжката и транспортирането на русенските мечки, както и с всичко необходимо по време на тяхното пребиваване в Добрич, като по този начин те по никакъв начин не биха били в тежест на бюджета на общината и на добричкия зоопарк.

Припомняме, че обиталището за мечки в добричкия зоопарк бе изградено по трансграничен проект, като стойността му е 483 000 лева. Разпростира се на площ от около шест декара. Мечките имат два двора, където са изградени по две малки езерца. Има и пещера за мечките. Едновременно с това е изградена и специална защитна ограда. Тя е в два кръга, с четири ленти, по които има електричество.

НДТ научи от директора на зоопарка, че мечката Берна, която е подарък от швейцарски зоопарк, продължава да спи зимен сън.

НДТ      

 


Сходни връзки

СКАНДАЛ ОКОЛО МЕСТЕНЕТО НА РУСЕНСКИТЕ МЕЧКИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди