изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:42 EEST
Албания забранява на свои граждани да воюват в чужбина (ОБЗОР)    
По света София. Албанският парламент подготвя изменения на наказателния кодекс, съгласно които участието на албански граждани във войни и конфликти в чужбина ще се смята за наказателно дело, пише днес македонският вестник ”Вечер” . Предложението е на група депутати, водени от председателя на законодателната комисия Фатмир Джафай.

„Албанските граждани, които нямат гражданство на нито една завоювана страна във въоръжен конфликт, извън територията на Албания, ще бъдат осъдени на затвор до десет години”, се казва в предложението.
И в Албания ще отиват в затвора онези, които участва в чужди войни, като онази в Сирия, съобщава македонската телевизия Канал 5. Неназован депутат от групата, която предлага закона е заявил пред албански медии, че броят на загиналите и ранените албански граждани, които участват във войната в Сирия е бил причина за предлагане на подобен закон. Неофициално най-малко шестима албанци са загубили живота в Сирия, но техният брой може да е много по-голям. Подобен закон беше предприет и в Косово, където се предвижда затвор до 15 години.
Албания ще промени Наказателния кодекс, което ще засегне албанските граждани, които участват във войни извън страната, като онази в Сирия, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Промените предвиждат затвор до десет години за албански граждани, които участват във въоръжени конфликти в страни, на които не са граждани.
Македонската национална телевизия /МТВ/ и електронното издание Денешен също съобщават по темата.
Radio Televizija Crna Gora /RTCG/ също съобщава за темата.
„Става дума за закон който ще възпрепятства албанските граждани да воюват в Сирия”, коментира телевизията.


Агенция „Фокус” припомня:

Забрана за воюване в чужбина въведоха и Босна и Херцеговина и Косово.
Парламентът на Босна и Херцеговина в края на декември прие промените в Наказателния кодекс, с които се предвижда закон до десет години за онези, които воюват в чужбина, но също така и за онези, които вербуват и организират босненски граждани да участват във военни конфликти. Предполага се, че най-малко 340 босненци воюват в чужбина и най-вече в Сирия.
В началото на тази година правителството на Косово предприе проектозакон, който предвижда забрана за участие във военни конфликти в чужбина. Предложението предвижда затвор до 15 години. От правителството уточниха, че все по-големия брой на косовски граждани, които участват в конфликта в Сирия е причина за приемане на подобен закон. Предполага се, че над сто косовари воюват в Сирия.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Албания забранява на свои граждани да воюват в чужбина (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди