изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:52 EEST
Край на делото "Големият Октопод"    
Новини Четири години след показната акция "Октопод" прокуратурата сама се отказа да доказва по-голямата част от престъпленията, които приписваше на задържаните. Вчера изтече четиримесечният срок, в който в съда трябваше да бъде внесен обвинителният акт по главното от трите дела, на които беше разделен "Октопода" - делото, наречено "Големият Октопод". Това обаче не се случи и спецсъдът трябва служебно да го прекрати. Днес се очаква съдия Биляна Вранчева да стори това в закрито съдебно заседание.

На 10 февруари 2010 г. при зрелищната акция "Октопод" бяха задържани бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците, Марчело Джотолов, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера и Момчил Кръстев. Тогава беше съобщено, че бандата, ръководена от Петров, била въоръжена и опасна - занимавала се с рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източвала "Кремиковци" АД, крила данъци и печелела от сводничество. Година и половина по-късно за прокуратурата се оказа трудно да докаже въпросните престъпления, които тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов описваше надълго и нашироко.

Затова наблюдаващият делото прокурор Светлозар Костов, който днес е шеф на спецпрокуратурата, го раздели на три през юли 2011 г. (виж инфографиката). Така се родиха "Големият Октопод", в който останаха най-тежките икономически престъпления, "Нежният Октопод" - за сводничество и проституция и "Малкият Октопод" - за рекет и принуда. Единствено последното дело вече се гледа в съда.

"Големият Октопод" бе гордостта на разследващите, но умира безславно. В края на м.г. всички обвиняеми по него настояха пред спецсъда той да задължи прокуратурата да реши най-сетне какво ще прави. Те се позоваха на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Според тях, ако за обвинен от две години още не е внесен обвинителен акт, той може да поиска съдът да задължи прокуратурата да го направи или да прекрати делото. Адвокатите по "Големият Октопод" депозираха такива молби в спецсъда на 23 октомври м.г. Делото бе разпределено на съдия Вранчева. Тя задължи прокуратурата в тримесечен срок да се произнесе. По закон след изтичане на този срок, държавното обвинение разполага с още един месец.

Тъй като прокуратурата е научила за молбите на адвокатите два дни след като те постъпили в съда, срокът за действие изтече на 25-ти, а не на 23 февруари. Или вчера беше последният ден, в който тя трябваше да предприеме нещо по делото "Големият Октопод". Но не го направи и за съдия Вранчева няма друг изход, освен да го прекрати. Вероятно съдбата му ще последва и "Нежният Октопод".  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Край на делото "Големият Октопод" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди