изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:43 EET
ОТ КМЕТСТВОТО В РУСЕ САМИ ПОИСКАЛИ ПРЕМЕСТВАНЕ НА МЕЧКИТЕ    
Екология В Русе мечките обитават клетка и хралупа с площ 68 м2. В добричкия зоопарк обиталището за мечки е на площ 6 декара

С писмо от 20 февруари заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов съобщава на кмета на община Русе Пламен Стоилов, че министерството е осигурило организиране на преместването на двете кафяви мечки, за които с писмо от 20 август миналата година кметът е поискал да бъде оказано съдействие за настаняване в лицензиран зоопарк.Писмото е с копие до кмета на Добрич Детелина Николова и директора на РИОСВ-Русе. В него се казва още, че животните „ще бъдат временно настанени в Център за защита на природата и животните в Добрич, където ще бъдат отглеждани при спазване на изискванията на Закона за биологичното разнообразие и Наредба №6 от 23 октомври 2003 г. за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни. Преместването ще се осъществи в периода март-май 2014 г. Оперативно ще бъдете уведомени за точните дати на преместване. Мечките ще бъдат транспортирани от фондация „Четири лапи“, чрез специализиран транспорт, който отговаря на законовите изисквания. Разходите по транспорта се поемат изцяло от фондация.  „Четири лапи“ поема разходите за обгрижването и изхранването на мечките за петгодишен период“.

Припомняме, че скандалът избухна, когато местната власт в Русе научила от медиите за преместването на мечките. Зам.-кметът на Русе  Свилен Иванов заяви, че е готов да си подаде оставката и да направи жива верига заедно с други русенци, за да не допусне мечките да бъдат взети.

На сайта на природозащитната организация „Сдружение за защита на правата на животните“ в Русе пък съобщават следното: „Усилията за подобряване условията на живот на мечките в Лесопарка дадоха резултат! По сигнал до компетентните власти, подаден от нас през май 2009 г.беше извършена проверка от експерти.  Резултатът от проверката бе оповестен от РИОСВ с официално писмо. В документа се казваше, че предстои предаването на мечките за отглеждане в лицензиран зоопарк или спасителен център до изграждането на специално обособено помещение само за кафявите мечки“. На сайта на сдружението четем още, че условията, при които се отглеждат мечетата не отговарят на изискванията определени с Наредба №6 за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологическите градини. В Лесопарк „Липник” са извършвани няколко проверки от РИОСВ-Русе, като са направени предписания до осигуряването на подходящи условия в съществуващия зоокът до с. Николово, мечките да бъдат настанени в зоопарк или спасителен център, отговарящ на изискванията на законодателството. По тази причина Община Русе потърси възможности за безвъзмездното настаняване на двете млади мечки – женска и мъжка на подходящо за целта място.
Експертите от Фондация "Четири лапи" на 12 февруари отново са посетили мечките и лично се уверили за начина и условията при отглеждането им. Управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Димитров споделил опита си и разкрил, че при неподходящи условия е нормално мечоците да не заспят зимен сън. При направен медицински преглед и на двете мечета се оказа, че Бойка има един счупен кучешки зъб, а Станди цели два.

Вече години продължава кореспонденцията водена между държавната и областната администрация и започнала още при управлението на тогавашния кмет на Русе Божидар Йотов. За да се реализира проекта за нов зоокът е трябвало да бъде направена замяна на гори от държавния горски фонд с общински. Затова даването на разрешение за строителството на горския терен е приоритет на областната и държавната администрация. По информация, предоставена от Община Русе на пресконференция, състояла се на 10.05.2008 г., Общината е изготвила идеен проект за изграждане на специално обособено помещение само за кафявите мечки и има желание и готовност за практическата му реализация.
Около 150 хиляди лева е щяло да струва изграждането на нов зоокът според оценките на арх. Цвети Русинов, направил проекта. След евентуалната негова реализация Бойка и Станди са щели да се сдобият с подземни помещения с 4 пещери, открита паркова среда и малко езеро. Сега клетката, която обитават е с размери 63 м2 (7х9 м), като в нея не се включва отделната хралупа (с площ около 5 м)“, четем още на сайта на „Сдружение за защита на правата на животните“. НДТ

 


Сходни връзки

ОТ КМЕТСТВОТО В РУСЕ САМИ ПОИСКАЛИ ПРЕМЕСТВАНЕ НА МЕЧКИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди