изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:58 EET
Крим не обича Янукович, но той е по-малкото зло според местните    
По светаВиктор Янукович се разхождал в понеделник на кея в залива Балаклава. Светлана Горбунова го видяла със собствените си очи; тя била изключително изненадана, че сваленият и обявен за издирване президент на Украйна бил сам, непридружаван от телохранители. Така поне описа нещата дъщерята на госпожа Горбунова, Анастасия.

После в историята се появява яхтата с името “Боец”, или “Центурион”, в зависимост от различните истории на рибарите, която тайно се отправила в открито море с мистериозен свръхтовар. Други пък разказват за безшумен хеликоптер на Спецназ, руските специални части, който отлетял през нощта от летището на Севастопол.

Но докато витаят слухове за местонахождението на господин Янукович, развоят на събитията на място подчертава горчивото разделение и жажда за мъст, породени от революцията. Един от най-близките съветници на бившия лидер, Андрий Клюев, бе ранен при засада - бил е прострелян в краката според съобщенията. Той придружавал Янукович при полета му от Киев, но подал оставка, след като пристигнал в Крим.

Засадата била извършена, когато шофирал обратно към столицата, където над двайсет въоръжени мъже нахлули в неговата дача в едно от предградията. В Севастопол, градът с най-голямо руско население в страната, руският гражданин Алексей Чалий бе провъзгласен за кмет от градската управа, заменяйки на поста назначения от правителството Владимир Яцуба.

Длъжностни лица в Киев осъдиха този ход, но местният ръководител на полицията Александър Гончаров обяви, че няма да стори нищо, за да отстрани новия градоначалник. Той каза, че няма никакво намерение да следва “престъпни заповеди”, издадени от “фалшивата” администрация, която завзе столицата.

По пътищата, водещи към Севастопол и Балаклава, са установени контролни пунктове, вероятно за да попречат на въоръжени опозиционни групи да пристигат в района от Киев и западната част на страната. На един такъв пункт полицай заяви, че 24 часа по-рано вече бил върнат автобус с група хора. “Видели по новините, че Янукович бил забелязан в района и казаха, че идвали да го арестуват. Казахме им да си ходят, щеше да има проблеми, ако бяха влезли”.

За това, че президентът е бил видян, съобщи новият вътрешен министър Арсен Аваков - представител на партия “Баткившчина” Отечество , чийто лидер Юлия Тимошенко току-що бе освободена от затвора и обяви, че възнамерява да участва в предстоящите избори. По тези места мнозина приемат предстоящите избори за противоконституционни и предизвикани от насилието.

И, докато във Великобритания имена като Балаклава и Севастопол може би предизвикват асоциация с Кримската война и “Атаката на Леката бригада” (The Charge of the Light Brigade - поема от лорд Тенисон, написана през 1854 г. и посветена на атаката на лека кавалерийска бригада край Балаклава по време на Кримската война - бел.ред.) , мнозина тук, обзети от несигурност и страх от вълненията, поглеждат за напътствие в по-скорошни периоди от историята.

Горбунова вероятно е видяла господин Янукович в Балаклава пред събраните на едно място четири къщи, притежавани от синовете му Олександър и Виктор. От другата страна на отсрещното яхтено пристанище един пазач, Владимир, заяви: “Това, от което се нуждаем сега тук в Крим, е Сталин. Ще ми се присмеете, че казвам това, но ние имаме нужда от някого като него, за да ни спаси от тези фашисти в Киев”. Второто му предпочитание е Пьотър Врангел - безмилостният руски белогвардейски генерал, базирал се тук, докато воювал срещу болшевиките - “От руснаците излизат силни лидери”, каза той.

Руският Черноморски флот е базиран тук и е основен източник на приходи. Има постоянни оплаквания, че в огромната си част те отиват в Киев, а за развитие на района не отива почти нищо. Петдесетгодишният Владимир е готов да се сражава за присъединяване на Крим към Русия, заявявайки, че местните власти вече са раздали оръжие на групи за самозащита. “Единствената защита, която ще имаме, ще бъде с Русия. Не става дума за Янукович, той разграби страната, ако го видя, ще го хвърля във водата. Но не дължа нищо на онези крадци, които управляваха Украйна; имам две дипломи, а това е единствената работа, която можах да си намеря през последните седем години”.

За Стефан Коморовски защитаването на Крим ще бъде възможност да отмъсти за другарите си. Като служител от подразделенията за борба с безредици “Беркут” (”Скален орел”) той бил изпратен на предната линия на площад “Независимост” в Киев, известен още като Майдана. “Имаше полицаи, които бяха убивани, но това не сте го гледали по телевизията. Когато в крайна сметка отвърнахме на огъня, след всички тези провокации, ни изкараха по-черни от дявола. Оставихме зад нас колеги, които бяха тежко ранени, парализирани. Този град носи званието “град герой” заради начина, по който сме се сражавали срещу германците. Сега, ако тези нови нацисти от Майдана дойдат, ще се бием и с тях”.

На площад “Нахимов” в Севастопол продължават призивите за отделяне от Киев. Леонид Горскин, учител, присъединил се към силите за самоотбрана, каза: “Точно хора като него се опитват да разцепят страната; те са насърчавани да правят това от Запада. Руснаците са тези, които ще ни помогнат да защитим това, което е наше. Няма смисъл да говорим повече за Янукович, ще си изяде боя, ако го видим тук. Борбата ни ще е за бъдещето на страната ни и тя ще започне тук, в Крим”.


БТА

http://e-vestnik.bg

 


Сходни връзки

Крим не обича Янукович, но той е по-малкото зло според местните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди