изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:56 EET
РАДАН КЪНЕВ: ФОРМАЦИЯТА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” Е МАША НА АХМЕД ДОГАН И ДПС    
Политика Реформаторският блок предлага централизирана публична агенция, която да определя правилата за назначаване на всички публични длъжности и единни конкурсни правила

Появата на партията „България без цензура” за нас е изключително тревожен симптом за българската политика, каза на пресконференция в Добрич председателят на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев. Заедно с него бе и Корман Исмаилов – председател на народна партия „Свобода и достойнство”.
Според Радан Кънев, „България без цензура” е опит на медии, пряко свързани, преди всичко, с ДПС, които защитават по категоричен начин сегашното управление и провеждат кампания по оплюването на неговите противници, да измислят фалшива алтернатива. „Създаването на алтернатива на мафията от самата мафия е проект, който сме наблюдавали много пъти в Путинова Русия и прилежащите й централноазиатски републики. Това е дълбоко противен на европейската демокрация феномен”, каза още Кънев. Той даде пример от миналата седмица, които днес се повтори. „Миналата седмица ние атакувахме остро Ахмед Доган и ролята на ДПС в днешното управление на страната. Два часа по-късно последва отговор на партията на Николай Бареков през медиите на Делян Пеевски. Това е начинът, по който се разкрива много ясно, че формацията „България без цензура” е маша на Ахмед Доган и ДПС. А днес „Протестна мрежа”, за което трябва да ги поздравим, внесоха 17 страници сигнал в прокуратурата по отношение на връзки между Ахмед Доган, Цветан Василев и Делян Пеевски. Часове по-късно Николай Бареков излезе с атака срещу „Протестна мрежа” по този повод в защита на Ахмед Доган. Вярвам, че тази връзка, по този начин ще се разкрива все повече пред българското общество и българските избиратели ще преценят искат ли да гласуват за още една партия на Ахмед Доган или напротив искат да намалят неговото влияние в политиката”, каза  още лидерът на ДСБ. Корман Исмаилов посочи, че това, което е най-притеснително, е, че това е един проект, който набляга и на национализъм и на много опасен популизъм. Така че, ако това нещо има почва в българското общество, нищо добро не ни чака.
По време на срещите с граждани и симпатизанти в страната Реформаторският блок представя плана си за излизане от кризата и основните политически предложения, които са за спешни мерки за промяна в правосъдието, пакет от мерки за правосъдна реформа, мерките за реформа в МВР, за икономическа реформа. Пред медиите в Добрич Радан Кънев той разясни готовите отскоро и още непредставени публично мерки за административна реформа, преодоляване на партизанщината, партийните назначения и създаване на модерна и безпартийна независима администрация. Основният пункт при тях е създаването на една централизирана публична агенция, която да определя правилата за назначаване на всички публични длъжности – държавна, общинска администрация, държавни фирми, така че всички конкурси да се провеждат по единни конкурсни правила. Целта е да не могат да се нагласят конкурси за конкретен човек, както и самият този орган да  извършва всички назначения на ръководни длъжности и в централните, и местни администрации, така че да не може съответният административен ръководител, назначен обикновено по партийна линия, както да определя критериите в конкурсната документация, така и при самия подбор и самата комисия да си избира удобните хора, обясни Радан Кънев. Според него, със създаването на такива централни единни правила, единни критерии за всички длъжности и единна конкурсна документация и със създаването на единна агенция, която да назначава на ръководни длъжности много рязко ще се ограничи възможността за партийно въздействие върху администрацията.”Вярваме, че по този начин можем да се преборим с това, което в момента се очертава като, може би, най-голямата язва за обществото – пълната нестабилност за администрацията, нейната изключителна зависимост и използването й за партийни и предизборни цели”, посочи той. Ще бъде представена и промяна в административното делене и силно намаляване и фиксиране в Конституцията на броя на министерствата, за да не стават непрекъснати промени по силата на някакви коалиционни споразумения, за да се намери място за определени хора. Това, както и изборността на областно ниво ще бъдат обект на публична дискусия.
Предложение на Реформаторския блок е за всякакви чувствителни държавни контролни органи да се заложат много тежки предварителни критерии и да има една много сериозна процедура за проверка – поне 6 месеца преди назначаването. Става въпрос за тази агенция, за Висшия съдебен съвет, за Комисията за защита на конкуренцията, ДКЕВР, КЗП, ЦИК. След една дълга проверка за имущество, за конфликт на интереси, доклади от НАП, от ДАНС, след сериозно публично обсъждане, да се пристъпва към избор с 2/3 от народните представители. Ще бъде представена и промяна в административното делене и силно намаляване и фиксиране в Конституцията на броя на министерствата. Целта е да не стават непрекъснати промени по силата на някакви коалиционни споразумения, за да се намери място за определени хора. Този въпрос ще бъде подложен на публична дискусия, особено по отношение на броя на областите и на правомощията на второ ниво на местно самоуправление. „Това за всички наши партии е било винаги важен въпрос. Т.е. изборност на областно ниво и децентрализация, включително и нови правомощия, на областните управители. Защото днешните областни управи освен среда за партийни назначения, всъщност почти нямат други функции“, каза още Р. Кънев.
Според него, напълно възможно е подписката за национален реферндум да събере половин милион подписа до края на месеца, което ще бъде наистина уникален рекорд в българската политика.
Нивелин Радичков обясни, че в Добрич реформаторският блок е съставен. „Ние не се делим на партии, а работим действително като реформаторски блок, имаме редовни срещи. В процес на одобрение в национален мащаб е гражданската квота – всяка партия има предложения от двама човека. Стигнали сме до номинации. Въпросът е да се предложат в национален мащаб и да ги одобрят, след което ще ги представим пред обществеността“, каза още той.


 


Сходни връзки

РАДАН КЪНЕВ: ФОРМАЦИЯТА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” Е МАША НА АХМЕД ДОГАН И ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди