изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:10 EEST
Д-Р ПЪРВАНОВА СЕ ПРЕБОРИ ЗА ПОВЕЧЕ МЕРКИ И ЗАЩИТА НА ЖЕНИ, ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ    
Европейски съюз Всеки ден в ЕС 7 жени умират заради домашно насилие, сочи статистиката

Европейският парламент в Страсбург прие с огромно мнозинство доклада на д-р Антония Първанова относно борбата срещу насилието на жени, съобщи на сайта си НДСВ. Българският евродепутат предлага мерки за ново законодателство на ЕС в борбата срещу насилието над жени. Предстои ЕК да изготви конкретен план за действие за справяне с проблема. За пръв път в Европейския съюз ще се изготви такова законодателство. До сега държавите членки са имали пълна свобода в избора си до каква степен ще защитят жените, жертви на насилие. "Проблемът с насилието над жени не се ограничава в границите на една страна и затова е нужно да се вземат мерки на европейско ниво. Европейският съюз трябва да има водеща роля в борбата с насилието над жени. Това е проблем, който засяга не само основните права на повече от половината европейски граждани, насилието над жени води и до сериозни загуби за европейската икономика", е заявила в пленарна зала д-р Първанова. 
Според изследвания от 20 до 25 % от жените в Европа са преживели актове на физическо насилие поне веднъж през живота си. Над 10 % са били жертва на сексуално насилие с употреба на сила, 45 % на сто от жените са издържали на някаква форма на насилие. Всеки ден в ЕС 7 жени умират заради домашно насилие. Жертви на насилие в дома са средно една на всеки 5 жени. Според проучванията, икономическата цена на насилието срещу жените в ЕС през 2011 г. се оценява на 228 милиарда евро всяка година. Разходите за превантивни мерки са значително по-малко от цената на насилието. При подготовката на доклада д-р Първанова работи в тясно сътрудничество с представители на всички политически групи в Европейския парламент, както и с Европейското женско лоби и Европейската организация за защита жертвите на престъпления.
Д-р Антония Първанова, която е и зам.-председател на АЛДЕ и председател на НДСВ е единственият български евродепутат, номиниран за Евродепутат на годината в категория „Правосъдие и граждански свободи“. Номинациите са в 14 категории, с които всяка година списание "Парламентът" отличава най-активните членове на ЕП.
Тази година номинацията е изключително ценна, защото за разлика от друга година, сега се присъжда за приноса на евродепута за работата му през целия мандат на Европейския парламент. Номинациите са направени от неправителствени организации, а кой да вземе наградата решават членовете на ЕП. Гласуването вече е отворено  и ще продължи до 28 февруари. На тържествена церемония на 18 март в Брюксел ще бъдат връчени наградите.
Д-р Първанова дължи тази номинация за своята изключителна ангажираност с проблемите и постоянната си поддръжка на правата на жените в областта на сексуалните и репродуктивни права и достъп до здравни грижи. Усилията й са съсредоточени върху правото и достъпа до ин-витро оплождане и лечения за жени и двойки. За номинацията й допринасят и нейните усилия по време на парламентарния мандат в отстояването на гражданските права и равенството между половете. Тя се отличава с постоянство и отговорност като докладчик и съдокладчик, което й носи изключителен принос в приемането на Директива за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Д-р Антония Първанова има и ключова  роля за досиета като "разликата в заплащането между половете, ролята на жените в бизнес лидерството, баланса работа - живот и равенството между половете". Номинирани в тази категория са също и Кинга Гал от Унгария /ЕНП/ и Ейджа Рита Корхола от Финландия /ЕНП/. Целта на тези награди е да отличат работа на членовете на Европейския парламент, като ги покажат и доближат до всички граждани на ЕС. НДТ


 


Сходни връзки

Д-Р ПЪРВАНОВА СЕ ПРЕБОРИ ЗА ПОВЕЧЕ МЕРКИ И ЗАЩИТА НА ЖЕНИ, ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди