изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:57 EEST
"МАКЕДОНИЯ - СПОМЕНИ ОТ БЯЛОТО МОРЕ"    
Култура Фото изложба показва забравена България

В навечерието на националния празник 3 март в Добрич гостува изложба фотоси "Македония - спомени от Бялото море", като снимките, които се дело на Елисавета Занешева и Радослав Христосков, показват непознатото лице на Беломорска Македония и оцелели отломки от българското културно-историческо наследство, свидетелстващи за характера на голяма част от населението в този край, отричано, премълчавано, забравено. На вниманието на посетителите на изложбата са едни от малкото съхранени отломки от културно-историческото ни наследство в Егейска Македония. Това са икони, стенописи, църкви, училищни сгради, надгробни паметници, оцелели въпреки бруталното унищожение на всичко българско в този край. Някои от църквите са действащи и днес с напълно променена самоличност, други са превърнати в руини (Гумендженско), в които фреските са покривани с мазилка и пластове вар, надписите на български са заличени. Тези „паметници на културата” са недостъпни и оставени на саморазрушение.
Събирането на тези късчета се оказа неимоверно трудно, защото и до днес се следват почти стогодишните призиви за асимилация на българската историческа и родова памет.
В Беломорска Македония днес има кътчета, в които времето е спряло, спотаено между старите, типично български къщи. Там хората все още говорят помежду си на чудно красив български диалект, наричат села и местности с българските им имена, посрещат гостите си с млечник. Там хората все още помнят старите български песни, звучали някога, пазят ревниво българските си обичаи с непонятни за гръцкия език имена, представяни в съвременна Гърция като част от традиционния гръцки фолклор.
Пред журналисти директорът на Регионален исторически музей Костадин Костадинов заяви, че и днес в района живеят около 500 хил. българи, които обаче са лишени от гръцките власти от възможността да имат свое училище, като добави, че има само две български неделни училища - в Солун и Атина, както и от това да кръщават децата си с български имена. "Фотоизложбата, която представяме е за българите, там където са, да знаем и познаваме историята си и да имаме български дух. По силата на Санстефанския мирен договор някога тези земи са били български, но историята така се е стекла, че днес те са част от Гърция. За разлика от България, където има гръцко малцинство, в Беломорска Македония няма българско малцинство и дори аз самият бях арестуван през 2005 г., когато снимахме един филм, за това, че слушам българска музика в едно село" - сподели още Костадинов. Фотосите, дело на сдружение "Бело море" - Солун, показват съхранени все още български предмети от бита и носии, запазени в забутани село части от надписи на български, както и икона на св. Никола, също с български надписи. "Идеята е да накараме всеки един, който дойде и разгледа изложбата, да научи повече за историята ни. Смятаме да развием тази идея и дори вече водя разговори с потенциални спонсори, за да можем да покажем догодина друга фотоизложба за още една забравена българска земя - Северна Добруджа" - добави Костадинов. За официалното откриване на изложбата, което ще е в петък ще пристигнат и два състава за автентичен фолклор - "Македонка" и "Вардарка", които ще представят непознати български песни и носии. Своята книга "Делата ви помним" ще презентира авторът й Иван Бабев - председател на дружество "Тодор Александров" от Несебър.
НДТ


 


Сходни връзки

"МАКЕДОНИЯ - СПОМЕНИ ОТ БЯЛОТО МОРЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди