изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:34 EET
Посланик Джак Матлок: САЩ нямат право да четат лекции за суверинитета на Украйна    
Коментари Поведението на САЩ на международната арена лишава от убедителност призивите им за необходимостта да се спазват суверинитета и териториалната цялост на Украйна. Това заяви един от най-авторитетните американски специалисти по постсъветските държави, бившият посланик на САЩ в Москва Джак Матлок.

"Руснаците не без основание могат да твърдят, че САЩ са заинтересовани от териториалната цялост само тогава, когато това отговаря на интересите им, - напомня дипломатът в личния си блог. – Има достатъчно примери, че американските провителства я игнорират винаги, когато това им е удобно: те, заедно със съюзниците от НАТО, нарушиха териториалната цялост на Сърбия, създадоха и признаха независимо Косово. А освен това подкрепиха отделянето на Южен Судан от Судан, на Еритрея от Етиопия и на Източен Тимор от Индонезия”.

„Що се отнася до суверинитета, Русия може да припомни на САЩ как нахлуха в Панама за ареста на Нориега, или в Гренада, за да предотвратят вземането за заложници на американски граждани (макар че никой никакви заложници не беше взел), как нахлуха в Ирак под измисления предлог, че уж Саддам Хюсеин имал оръжие за масово унищожения, как те нанасят удари от своите безпилотни самолети в други страни и т.н.", отбелязва посланик Матлок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„С други думи, четенето на лекции за съблюдаването на суверинитета и териториалната цялост може от гледна точка на САЩ да се приема като претенция за някакви особени права, които обаче не се отнасят за другите.”, коментира маститият политолог.

Той окачествява като „необмислена крачка” на Белия дом, не само в политическо, но и в психологическо отношение, предупрежденията към Русия във връзка със ситуацията в Украйна. "Както всяка друга страна, така и Русия е изключително чувствителна към чуждестранна военна дейност до своите граници”, пише Матлок. И напомня, че предишната републиканска адмитистрация искаше на всяка цена да вкара Украйна в НАТО, въпреки нежеланието на повечето украинци, а демократите, начело с Обама, също „не изключват това категорично”.

За Украйна Матлок отбелязва, че „това е държава, но не и нация”, тъй като за 22 години независимост, не се намери лидер, който да обедини гражданите върху общо разбиране за украинската идентичност”. Днешната „неразбория в Украйна, е предизвикана не от руската намеса, а от това как тази страна е безразборно сглобена от редица несъвместими масти.”, обяснява Матлок. Той смята, че „заради своите история, географско положение и икономически връзки Украйна не може да бъде успяваща, здрава и единна страна без дружески, или най-малкото без враждебни отношения с Русия”.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Посланик Джак Матлок: САЩ нямат право да четат лекции за суверинитета на Украйна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди