изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:02 EEST
Националният празник на България беше отбелязан на връх Шипка    
Новини Стара Загора. Честване на Националния празник на Република България се проведе на връх Шипка. Слово пред множеството на площада произнесе министър-председателят на Република България Пламен Орешарски, съобщиха от Областна администрация Стара Загора. „В Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей” и това е Шипка. Под краката ни днес лежи подвигът на младите опълченци, които венчаха България с лаврови венци и се бориха, за да бъдем свободни.

Нека стъпваме внимателно по тази земя, по която дадоха живота си нашите предци. Вярвам, че ако се вслушаме, ще чуем техния завет, защото Балкана най-добре помни историята и най- истински я разказва „от урва на урва и от век на век”, каза в приветствието си министър-председателят на Република България Пламен Орешарски.
С приветствие към присъстващите се обърна и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
На връх Шипка на 3 март бяха народни представители, представители на посолството на Руската федерация в Република България и генералният консул на Русия в Русе, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада, кметовете на общините Казанлък и Габрово, областният управител на Габрово, председателите на общински съвети и общински съветници, кметове на общини, директори на културни институти и ръководители на органи на изпълнителната власт и др.
Заупокойна молитва отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габрово.
Въпреки снега, официалните гости и хиляди българи стигнаха пеша до връх Шипка, където положиха венци и цветя.
Пред Паметника на Свободата на връх Шипка министър-председателят Пламен Орешарски прие почетния караул от военнослужащи от 61 Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков и се поклони пред паметта на загиналите опълченци и воини за Свободата на България.
Тук бе изпълнено стихотворението „Опълченците на Шипка” от капитан Николай Господинов от Втора Тунджанска лекопехотна бригада. Заупокойна молитва за загиналите отслужи Н.Пр. Крупнишкият епископ Инокентий в съслужие със свещеници от Казанлък.
Присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България с едноминутно мълчание. Бяха поднесени венци и цветя от официалните гости и от гражданите, след което прозвуча българският химн, изпълнен от военен духов оркестър към бригадата в Карлово. В криптата на Паметника бе отслужена Вечная памет и костницата бе прелята с червено вино.
Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова присъства на церемонията по издигането на Националното знаме на Република България на площада пред община Стара Загора и на тържествата на връх Шипка. Венец от областния управител Живка Аладжова бе положен и на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” в град Стара Загора. 
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Националният празник на България беше отбелязан на връх Шипка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.39 секунди