изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:04 EET
Цветанов отчел едва 2 нощувки при 17-дни в САЩ    
Новини Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е отчел едва две нощувки при безпрецедентно дългата си командировка в САЩ в края на 2012 г. Това стана ясно от справка, поискана от в. "Преса" по Закона за достъп до информация.

Той бе на работно посещение отвъд Океана в периода 17 ноември – 3 декември 2012 г., като в делегацията бе тогавашният шеф на ГДБОП и негов кумец Станимир Флоров, както и настоящият зам.-главен прокурор Ася Петрова. От съобщенията в сайта на МВР не става ясно по чия покана е заминал Цветанов. По време на визитата той е имал срещи с Джон Бренън, съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма, с директора на Сикрет сървис Марк Съливан, с шефа на Агенцията за борба с наркотиците Мишел Лионхарт и др. твърди ведомственият сайт.

От справката, предоставена на "Преса" от МВР, става ясно, че след завръщането си у нас за 17-те дни престой в САЩ, Цветанов е представил фактура за 890,82 долара за две нощувки в петзвездния хотел "Хей Адамс" във Вашингтон. Ексминистърът е бил в хотела, който се намира на 200 метра от Белия дом, в периода 1-3 декември, тоест непосредствено преди да отлети за България. Не става ясно къде е спал и кой е платил останалите му нощувки. Същевременно Цветанов е взел полагащите му се по 35 долара джобни за всичките 17 дни, като общо разходът за командировката му възлиза на 2391,42 лв., сочи справката.

Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова заяви, че не знае къде е спала българската делегация, водена от тогавашния вицепремиер. Със сигурност не е отсядала в мисията ни отвъд Океана, тъй като нямало "физическа възможност". От пресцентъра на МВР също не знаеха. Понякога, обясниха от там, домакините осигурявали хотел на гостите си, но в случая не знаеха дали е така.

Бойко Славчев, който бе началник на кабинета на Цветанов, също не си спомни подробности, но определи като малко вероятно спецслужбите на САЩ да са платили нощувките на българската делегация. От в. "Преса" се обърнали към администрацията на хотел "Хей Адамс" с въпрос дали Цветанов и придружаващите го лица са гостували при тях само два дни. От там отказаха коментар, тъй като това било фирмена тайна. От "Преса" поискали информация от МВР и за това колко е струвала на държавата цялата делегация, но отговор не са получили. Цветанов, както и останалите от групата, не са били открити за коментар.

Бившият министър лъсва в друга командировка, която в момента е предмет на разследване на Военно-окръжната прокуратура. Става въпрос за еднодневно пътуване със самолет на Военновъздушните сили. Аеропланът е летял на 18 юли 2011 г. по маршрута София-Гданск (Полша). Визитата не е обявявана официално и не става ясно кое спешно обстоятелство е наложило Цветанов да използва самолет като такси. Впоследствие от бюджета на МВР са били платени 18 879 лв. за този воаяж. Като цяло бившият министър е обичал служебните пътувания в чужбина. За целия си мандат (3 г. и 8 месеца) има 262 дни в командировки, което е повече от работните дни в една календарна година (те са 251-253).

МВР е платило 113 604,17 лева за всичките му пътувания – това са 210 основни работни заплати на полицаи от най-нисък ранг. От посочената сума близо 60 000 лева са за самолетни билети на Цветанов, 23 747,12 лв. са стрували хотелите, а 11 800 лв. са джобните му. /  bgnes.com
 


Сходни връзки

Цветанов отчел едва 2 нощувки при 17-дни в САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди