изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:37 EEST
Рруският енергиен гигант „Газпром” обяви, че отменя намалението на цената на газа за Украйна    
Новини На фона на смяната на властта в Украйна и растящото напрежение на Кримския полуостров, руският енергиен гигант „Газпром” обяви, че отменя намалението на цената на газа за Украйна, което трябваше да влезе в сила от април, предаде АФП.

„Газпром взе решение да не удължава намалението от началото на следващия месец", обяви председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер.

За сметка на това обаче компанията предлага заем в размер до 3 млрд. долара, с който Киев да покрие дълговете си за последната година и да заплати сегашните доставки.

В събота енергийният концерн обяви, че Украйна му дължи 1,55 млрд. долара за газови доставки. Компанията подчерта още в събота, че преференциалните цени, договорени с Киев, могат да бъдат оспорени. Впоследствие представител на руското енергийно министерство заяви, че Русия не вижда причина да удължи отстъпката в цената на газа, договорена с Украйна за второто тримесечие заради неизплатените задължения за доставки.

На 1 март украинският министър на енергетиката Юрий Продан съобщи, че Украйна възнамерява скоро да изплати на Газпром 400 млн. долара за газа, внесен през февруари тази година.

Според данни на министъра общият дълг на Украйна за газа, доставен от Русия, е превишил 1,5 млрд. долара. „Това е дълг, оставен ни от предишното управление на страната. Ние продължаваме да изплащаме тези задължения, но не можем да плащаме с толкова бързи темпове, че да погасим целия дълг", отбеляза Продан.

Представител на „Газпром”, участвал в среща с инвеститори в Лондон, обяви, че компанията продължава да получава плащания за потреблението на газ от Украйна въпреки частичните забавяния в покриването на задълженията, а украинската страна продължава да транзитира газа без прекъсване.

Москва често търпи обвинения, че използва монополното си господство в износа на газ като дипломатическо оръжие в отношенията си с бивши съветски републики, които зависят от доставките на руското гориво.

Късно вечерта във вторник американският президент Барак Обама обяви, че Съединените щати и съюзниците им са готови да наложат международна изолация на Русия заради инвазията в Крим, като спомена възможността за икономически и политически санкции. Отговорът от страна на Русия дойде именно от „Газпром” – компанията предупреди, че не е сигурна дали ще може да гарантира доставките в бъдеще.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин осъди завземането на властта в Украйна от новите власти, които свалиха президента Виктор Янукович. Той определи това като антиконституционно и въоръжено завземане на властта. В изявлението си той подчерта също, че ако Украйна не погаси досегашния си дълг от 1,2 млрд. долара, със задълженията за февруари той ще скочи до 2 млн. долара.  http://btvnews.bg
 


Сходни връзки

Рруският енергиен гигант „Газпром” обяви, че отменя намалението на цената на газа за Украйна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди