изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:17 EET
СТО ГОДИНИ ПРАЗНУВА РАДА ИЛИЕВА ОТ ДОБРИЧ    
Общество Сто години навърши миналия четвъртък Рада Димитрова Илиева от Добрич. Гост на празника й бе и кметът Детелина Николова, която подари на рожденичката добруджанска погача, вълнен шал и ръчно изработена мартеница. „Радвам се, че в нашия град си първата столетници за тази година“,  каза Николова, като пожела на цялото семейство да носи традициите и позитивизма и.

„Много ни обича и ни го показваше по всякакъв начин, докато можеше спокойно да общува с нас. Сега е запазила способността си да се усмихва и аз си мисля, че продължава да бъде същия позитивен човек, какъвто беше през целия си живот. Такава я познаваме ние – близките й, съседите и приятелите. Дай Боже още да живее“, разказа най-малката дъщеря на рожденичката Лазарина Колева, която от десет години се грижи за майка си и бе домакин на празника.
Баба Рада е родена в село Башкьой в Румъния. Има четири деца, две от които са живи. В различни периоди от живота й за нея са се грижили и другите й деца. „Смятам да се грижа за нея, докато гори свещичката й, дай Боже да гори по-дълго“, сподели Лазарина. Тя разказа, че баба Рада произхожда от род на дълголетници. Майка й е починала на 97 години, а баща й - на 103. Има седем внука, пет правнука и един праправнук.
Тайната на дълголетието, според столетницата, бил да мислиш позитивно. „Много пъти с нея сме си говорили за това, че трябва да мислиш позитивно, сърцето ти да е изпълнено само с добро. Беше готова на всеки да помогне. Няма никаква специална диета за тези, които искат да достигнат до 100 години“, сподели дъщерята. И допълни, че през стоте си години баба Рада ядяла абсолютно всичко, дори и доскоро пийвала по „една капачка“ ракийка или ликьор. Дори и сега отвреме-навреме се почерпва със съвсем малка  доза.  И ракийка, и кисела краставичка, и тортичка, и плод, абсолютно всичко си похапва, разказа дъщерята.
„Мисля си, че разковничето е да бъдеш добър човек и да си изпълнен с положителна енергия. Усещаше се край нея. Много хора са го казвали, че край нея се чувстват много добре, без никаква видима причина“, сподели дъщерята. А, съседките разказаха, че баба Рада много обичала да работи на двора – копаела, сеела. Обичала да се шегува, да казва стихотворения, дори и на румънски.
Не е боледувала, дори от някакъв сериозен грип. Не е влизала в болница. До 96-годишна възраст пътувала само с автобуса до село. Когато ходели на вилата и близките не й разрешавали да работи, тя отвръщала, че ако не й разрешат да копае, няма да яде. Жена с характер, в добрия смисъл на думата – така я определя дъщеря й. Винаги искала с нещо да се занимава, според възможностите и силите си. Докато можела, се включвала във всичко.
Цял живот се е занимавала със земеделие и се е грижила за своето семейство. В селото и сред своите приятели и близки е известна с голямото си трудолюбие и чувство за хумор. Хората я познават като весела жена, която със своите шеги и вицове е спечелила много приятелства. Близките й разказват, че макар вече със затруднения в говора, баба Рада до преди няколко години се е  шегувала и е забавлява околните. Славела се е и като добра домакиня, която много обичала да посреща гости и да ги гощава с лично приготвени вкусни ястия. Била, а и все още е, модерна баба. Доскоро се кичела с перлени гердани. Обичала да се конти – да има гердан, обеци, диадема. Стараела се винаги да е добре облечена, всичко да е в тон. Дъщеря й казва, че е наследила това от нея. Освен това, баба Рада обичала в дома й винаги да има цветя.
Докато бяхме в дома на рожденичката, голям букет бе получен от една от правнучките, която живее във Варна. От пенсионерския клуб „Здравец“ в село Плачи дол, където е живяла баба Рада, също са й гостували за рождения ден. Поднесли са й цветя и поздрав както от свое име, така и от името на кмета Атанас Пенев с пожелание за здраве и още много рождени дни.  НДТ


 


Сходни връзки

СТО ГОДИНИ ПРАЗНУВА РАДА ИЛИЕВА ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди